Upozorenje iz komore

Magistri farmacije: Kalijev jodid se nikako ne bi trebao uzimati napamet

tablete ilustracija

Konzumiranje kalijevog jodida u preventivne svrhe nema apsolutno nikakvog smisla

Povodom povećane potražnje kalijevog jodida u ljekarnama širom Federacije Bosne i Hercegovine, priopćenjem za javnost oglasila se Komora magistara farmacije F BiH u kojem obavještavaju javnost o nekoliko ključnih stvari koje bi se trebale znati tokom korištenja tog lijeka.

“Kalijev jodid je lijek koji se koristi za prevenciju unosa radioaktivnog joda u štitnjaču kod novorođenčadi, djece, adolescenata i odraslih starosti do 40 godina, nakon nuklearnih nesreća u kojima se otpuštaju radioaktivni izotopi joda. Međutim, kalijev jodid nije lijek koji se treba koristiti bez savjetovanja s liječnikom/ljekarom ili farmaceutom, a primjenjuje se samo u trenutcima izloženosti nuklearnom oblaku, koji je posljedica nukleame katastrofe”. navode u Komori magistara farmacije.

Podvlače kako se kalijev jodid nikako ne bi trebao uzimati napamet, bez savjeta stručnih zdravstvenih profesionalaca, prije svega farmaceuta, ali i ovlaštenih državnih tijela koji se bave ovom problematikom, kao što je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

“Kalijev jodid je jedino učinkovit nakon izloženosti nuklearnom oblaku, i to odmah nakon izloženosti, a maksimalno 2 do 3 sata nakon izloženosti nuklearnom oblaku, tako da konzumiranje kalijevog jodida u preventivne svrhe nema apsolutno nikakvog smisla, a čak može dovesti i do ozbiljnih nuspojava. Kalijev jodid se u ovim slučajevima ne upotrebljava kod osoba starijih od 40 godina, jer je ustanovljeno da u toj populaciji ne postoji veći rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava lijeka povećava se s godinama”, navodi se u priopćenju Komore.

Nadalje, upozoravaju građane također, kako nema smisla pretjerana kupovina dodataka prehrani koji sadrže jod u svrhu zaštite od nuklearnog zračenja. Dodaci prehrani u ovu svrhu ne mogu biti od pomoći, budući da sadrže jako male količine aktivne tvari, stoga bi osoba trebala konzumirati enormno velike količine dodataka prehrani, kako bi se ostvario terapijski učinak sličan lijeku koji sadrži kalijev jodid kao djelatnu tvar.

Povodom ovakvih i sličnih dezinformacija koje, napominju u Komori, mogu ozbiljno ugroziti ili naštetiti ljudskom zdravlju, ponovno pozivamo svu javnost da se o svom zdravstvenom stanju i terapijskim potrebama informiraju kod magistara farmacije najdostupnijih zdravstvenih radnika, koji će im pomoći u pravilnom odabiru potrebne terapije i nadzoru njihovog liječenja.

“Magistri farmacije su visokoobrazovani stručnjaci iz područja biomedicine i zdravstva, najveći stručnjaci za lijekove te su vam kao takvi uvijek na raspolaganju za savjet o očuvanju i poboljšanju zdravlja”, poručuju iz Komore magistara farmacije FBiH.