Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majčin glas izaziva znatno aktivniju reakciju u mozgu djeteta

majka kcerka

Američki naučnici sa Univerziteta Stanford u Californiji utvrdili su da mozak djeteta drugačije i znatno aktivnije reagira na zvuk majčinog glasa, što donekle objašnjava pojavu da ljudi često imaju osjećaj da u glavi čuju majčin glas, javlja Anadolu Agency (AA).

Mozak glasove registrira i percipira posebnim dijelom, ali posljednje istraživanje pokazalo je da glas majke u mozgu djeteta aktivira i mnoge druge dijelove mozga, poput centara za emocije, nagrađivanje, socijalne funkcije, facijalnu ekspresiju i razlikovanje ličnih od opće važnih stvari.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom žurnalu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, a naučnici tvrde da je jasno da majčin glas ima efekat aktivatora u mozgu djeteta, pa se planiraju i nova istraživanja s ciljem otkrivanja uticaja majčinog glasa na mozak odraslih osoba.

Rezultati istraživanja, kako navode naučnici, važni su i sa aspekta otkrivanja novih metoda liječenja i terapija kod djece sa autizmom ili drugim nervnim poremećajima.

Ukupno 24 djece uzrasta od sedam do 12 godina učestvovalo je u istraživanju. Specijalnim MRI skenerima su praćene njihove reakcije na zvukove tri nepovezane riječi koje su izgovorile njihove majke i druge žene.

Istraživanje je pokazalo da mozak djeteta dobro razvijenim sposobnostima komuniciranja i znatno aktivnije reagira na majčin glas.

Sva djeca su na majčin glas reagirala na sepcifičan način, ali je kod svakog zabilježena znatno aktivnija reakcija nego na glas nepoznatih žena, što dalje dovodi do zaključka da je majčin glas svakom djetetu važan, ali i poseban.