Majka držala kćerku 25 godina zarobljenom kako se ne bi udala

2E0B7A6D00000578-3300464-image-a-12_1446484658762

Zaljubljenost u krivog muškarca i danas je ozbiljna stvar, ali je jednu mladu Francuskinju doslovno stajala njezine mladosti.

Naime 1876. godine, u Parizu, 25-godišnja Blanche Monnier zaljubila se u starijeg, siromašnog advokata, koji se nije nimalo sviđao njezinoj aristokratskoj majci. No Monnier je bila odlučna u odluci da se uda za ljubav svojeg života.

Blanchin brat je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog pomaganja majci u zločinu, no ubrzo je pušten jer je tvrdio da je njegova sestra mogla izaći u bilo kojem trenutku, ali to nije željela učiniti

Zatim je odjednom, doslovno preko noći, Blanche nestala s lica zemlje. Majka i brat su je oplakali i nastavili sa svakodnevnim životom, iako su potajno krili strašnu tajnu.

23. maja 1901. godine, 25 godina nakon nestanka Blanche, državni advokat je dobio misteriozno pismo u kojem je neko naveo da piše u ime usidjelice koja je, izgladnjela i zarobljena, na tavanu kuće gospođe Monnier već četvrt stoljeća, gdje živi u vlastitom smeću.

Šokirani pismom, policajci su odmah krenuli istražiti ove navode, uprkos ugledu i reputaciji porodice Monnier.

Policija je provalila u kuću i na tavan, na kojem ih je zapljusnuo strašan smrad. Još veći šok je u slijedio kad su ondje otkrili jezivo mršavu ženu koja se stisnula na krevetu i sakrivala od svjetla kojeg nije vidjela 25 godina.

Blanche Monnier, koja je u tom trenutku težila svega 25 kilograma, bila je zatvorenica vlastite majke, te četvrt stoljeća nije vidjela svijetlost dana ni drugo živo biće.

Jedan svjedok je opisao scenu na koju su naišli:

“Jadna žena je ležala potpuno gola na ofucanom žičanom madracu. Oko nje su bili ostaci izmeta i urina, te komadi mesa, voća, povrća, ribe i pljesnivog kruha. Vidjeli smo i školje i bube koje su se kretale po njezinom krevetu. Zrak se nije mogao disati, a smrad je bio toliko jak da nismo mogli ostati u prostoriji dovoljno dugo da završimo istragu.”

Majka jadne Blanche je odmah uhapšena, te je umrla u zatvoru 15 dana poslije, nakon što je priznala svoj zločin. Naime, nakon što je njezina kćer odbila okončati vezu sa starijim advokatom, ona ju je odlučila zatvoriti u malenu prostoriju dok se ne predomisli.

2E0B7A7C00000578-3300464-image-a-10_1446486867518

Nesretna djevojka u sanatorijumu

No ova se nikad nije predomislila, a majka ju je nastavila držati zatvorenom i nakon smrti ljubavnika, 1885. godine, piše Daily Mail.

Blanchin brat je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog pomaganja majci u zločinu, no ubrzo je pušten jer je tvrdio da je njegova sestra mogla izaći u bilo kojem trenutku, ali to nije željela učiniti.

Blanche je pak umrla 1913. godine u sanatorijumu.