Srbija

Majka i kćerka žive u kući od blata: “Voljela bih tortu za rođendan” (VIDEO)

majka-kcerka

“Nemamo kupatilo, nemamo vodu, kod komšije idem po vodu za piće i kuhanje i jelo. Nemamo faktički ništa…”

U Gornjoj Koznici kod Surdulice u teškim uslovima u kući od blata živi samohrana majka sa petogodišnjom kćerkom. Žive od socijalne pomoći i dječjeg dodatka, a Opština Surdulica im povremeno pomaže jednokratnim novčanim prilozima i paketima, objavljuje RTS.

U oronuloj kući sa jednom prostorijom, bez osnovnih uslova za život, žive tridesettrogodišnja Marija Dojčinović i njena petogodišnja kćerka Tijana. Osim starih, dotrajalih stvari, nemaju ništa od tehnike i kućnih aparata.

“Nemamo kupatilo, nemamo vodu, kod komšije idem po vodu za piće i kuhanje i jelo. Nemamo faktički ništa, nemamo frižider, nemamo zamrzivač. Najviše bih voljela da imam kuću, krov nad glavom, gdje da se okupam, gdje da spavam sa mojom kćerkom”, navela je Marija Dojčinović.

Iako je nedavno operisana, Marija iz obližnje šume dovlači granje, da zagrije vodu ili prostoriju u kojoj žive.

“Idem preko ljeta, sakupljam, nosim na rukama, kad skupim puno koje nije puno debelo ja to sama isječem sekirom, koje ne mogu tako ostane u dvoru”, kaže Marija.

Marija je odrasla u Domu za nezbrinutu djecu, prije deset godina se udala i rodila kćerku koju nije vidjela od 2012. godine. Tijana joj je drugo dijete, otac je povremeno obilazi. Petogodišnja Tijana nema drugove, jer nema djece u selu. Donedavno nije imala ni igračke, a sa majkom su više bile gladne nego site.

“Ja bih volela kuću da imam i špajz, voljela bih tortu da imam za rođendan”, rekla je Tijana.

Kćerka i majka žive od oko 15.000 dinara (250 KM) mjesečnog dodatka za djecu i socijalne pomoći koju prima od 2017. godine.

“Od tada do danas se Marija nalazi na evidenciji kako kao korisnik novčano-socijalne pomoći tako i u skladu sa mogućnostima zahtjevima za jednokratnu novčanu pomoć”, navodi Ružica Vukašinović, direktor Centra za socijalni rad u Surdulici.

Povremenu pomoć dobijaju i od surduličke opštine, ponudili su im privremeni smještaj, spremni su i da plate dug od 60.000 dinara (1.000 KM), za utrošenu električnu energiju, kada Marija donese račune.

“Da popravimo tu njenu kuću u kojoj je ona ušla gore u Koznici ili da kupimo kontejner za privremeni smještaj koji će biti da dijete ima sve uslove i da spava i da ne bude hladno i sve”, rekao je Novica Tončev, predsjednik SO Surdulica.

Kuća u kojoj žive ne može da se renovira, jer nisu riješeni imovinski odnosi. Marija i Tijana sa neizvjesnošću očekuju predstojeću zimu bez dovoljno ogrijeva.