Majka i sin se prvi put vidjeli nakon 68 godina (VIDEO)

majka sin

Lee Keum-seom je starica od 92 godine, koja živi u Južnoj Koreji. Njen sin živi u Sjevernoj Koriji i ima 72 godine. U ponedjeljak je ova majka vidjela svog sina prvi put nakon 68 godina, a posljednji put ga je vidjela kada je bio 4-godišnje dijete.

Kratka okupljanja, koja će potrajati tek 11 sati i prva su u posljednje tri godine, održavaju se u sjevernokorejskom turističkom odredištu Mount Kumgangu, nakon što su dvije Koreje obnovile razmjenu ove godine zahvaljujući suspendovanju sjevernokorejskih testiranja nuklearnih i raketnih programa.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su krug novih susreta tokom prvog zajedničkog summita u aprilu.

– Nisam mogla ni zamisliti da će doći ovaj dan. Nisam ni znala je li živ ili mrtav – rekla je Lee koja je izgubila muža i sina u panici dok su pokušavali pobjeći iz Sjeverne Koreje.

Oko 330 ljudi iz Sjeverne Koreje iz 89 porodica, od kojih su brojni u invalidskim kolicima, susreli su se sa 185 rođaka iz Južne Koreje, ne skrivajući suze, sreću i nevjericu. Neki su se borili s prepoznavanjem svoje porodice koju nisu vidjeli više od 60 godina.

– Stričevi, moj duboki naklon – rekla je Seo Soon-gyo (55), kada ju je 87-godišnji otac Seo Jin-ho upoznao s dvojicom svoje mlađe braće – Chan Ho-om i Won Ho-om.

Kim Gyong Sil (72) i Gyong Yong (71), obučene u svijetloljubičastu tradicionalnu haljinu hanbok, nervozno su gledale prema vratima prije nego što se pojavila njihova 99-godišnja majka Han Shin-ja. Nekoliko minuta nisu mogle izustiti ni riječi, glasno jadikujući i trljajući se po obrazima i rukama.

– Kada sam pobjegla kući za vrijeme rata – zaustila je Han, ali nije uspjela završiti misao jer je bila shrvana emocijama.

Razdvojene porodice žrtve su desetljećima duge političke napetosti susjednih zemalja, što je dodatno eskaliralo posljednjih godina nakon što je Pjongjang krenuo s jačanjem programa oružja.

Više od 57 hiljada Sjevernokorejaca prijavilo se za kratko okupljanje porodice koje nerijetko završi bolnim opraštanjima.

Seul se godinama zalagao za redovne susrete razdvojenih porosica, uključujući i video konferencije, ali su pokušaji bili neuspješni zbog krhkih odnosa s Pjongjangom.

Najstariji Sjevernokorejac koji sudjeluje u najnovijem krugu okupljanja razdvojenih porodica ima 101 godinu.