Život i zdravlje

Kellie Perren

Majka na fotografijama uočila joj kćerka ima rak oka

22/05/2019

Ne mogu to objasniti, stalno sam druge ispitivala vide li što i ja, ali niko se nije brinuo

Kellie Perren je pregledavajući fotografije primijetila da njena petogodišnja kći Isabelle ima neobičan bijeli sjaj u zjenici oka. To ju je zabrinulo s razlogom. Djevojčici je ubrzo dijagnosticiran retinoblastom, odnosno karcinom mrežnice.

Majka sada ima za cilj upozoriti druge roditelje da provjeravaju oči svoje djece i reagiraju na vrijeme jer je i ona sama mislila da pretjeruje kada je isprva uočila sjaj u oku kćeri.

“Ne mogu to objasniti, stalno sam druge ispitivala vide li što i ja, ali niko se nije brinuo”, izjavila je Perren gostujući u showu “Sunrise” koji emitira Channel Seven.

Ljekari se također slažu da bi roditelji trebali obratiti pažnju i napominju da je ovo vrsta raka koju je teško otkriti, ali je često vidljiva na fotografijama jer bljeskalica fotoaparata može osvijetliti tumor.


“Tako se danas najčešće dijagnosticira. Mnogi roditelji na internetu pretražuju što znači bijela mrlja ili odsjaj u zjenici i zbog toga nam većinom dolaze, a kao i sa svakim drugim rakom, što se prije dijagnosticira, tim je bolja šansa za izlječenje”, upozorava dr. Ginni Mansberg.

Dr. Mansberg kaže da se djeci ova opaka bolest obično dijagnosticira prije treće godine.

“Isabella je bila starija nego što je inače slučaj. Ako vidite da se ovo ponavlja na fotografijama, svakako se obratite ljekaru”, upozorava i dodaje da je za ovo stanje uglavnom odgovorna genetika.

“Postoje mutacije koje se mogu prenijeti na djecu. Zato posebnu pažnju obraćamo na dijete svake osobe koja je imala retinoblastom”, zaključuje dr. Mansberg.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.