Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agresija na ukrajinu

Ukrajinac iz Kijeva: Majka živi na Krimu, kaže mi da me Putin spašava raketama

New Project – 2022-03-06T132122.985

TV kanali pod kontrolom Kremlja su prema anketama glavni izvor informacija za 62% stanovništva zemlje

Probudio e poziv, prijatelj mi je rekao da Rusija bombardira Kijev, kaže Artem Basistij, 29-godišnjak s Krima, koji živi u Kijevu posljednje četiri godine.

“Tada sam čuo sirenu, brzo zgrabio psa i otrčao u sklonište. Nakon što je zračni napad završio, nazvao sam mamu da joj kažem da sam živ, a ona mi je odgovorila ‘o čemu pričaš? Naravno da jesi. Putin vas pokušava spasiti’”, kaže Basistij za Kyiv Independent.

Basistij je redovno razgovarao sa svojom majkom, koja i dalje živi na poluotoku koji je okupirala Rusija. Od 24. februara, kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, Basistij kaže da ne uspijeva uvjeriti svoju majku u kolikoj je opasnosti.

“Rekla mi je da nas strani mediji pretvaraju u zombije”

Čest je to slučaj s ljudi koji žive u Rusiji i područjima pod ruskom okupacijom kao što su Krim i Donbas, a koji kao jedini izvor informacija imaju ruske državne medije, navodi Kyiv Independent.

TV kanali pod kontrolom Kremlja su prema anketama glavni izvor informacija za 62% stanovništva zemlje.

“Molila sam mamu da ne gleda rusku propagandu i da pogleda druge izvore – ukrajinske, američke ili britanske, nije važno. Ali rekla mi je da nas oni pretvaraju u zombije”, rekao je Artem.

Znao je da mu je majka pristaša Putina i ruske vlasti i mnogo prije nego što je počeo rat. Za razliku od njega, bila je sretna kada je ruska zastava podignuta nad zgradom krimskog parlamenta 2014. godine. Hvalila je Putina da je snažan vođa i rugala se Volodimiru Zelenskom nazivajući ga klaunom.

Ali Basistij se nadao da će na kraju povjerovati njemu, svom vlastitom sinu, a ne TV propagandi. Četvrtog dana rata odlučio se pridružiti snagama Teritorijalne odbrane Ukrajine. Do sada nije ušao u njene redove, čeka da ga pozovu.

“Ponovo sam je nazvao za nekoliko dana, nadao sam se da će poslušati moj savjet, pročitati neke nezavisne vijesti i pogledati snimke koje sam joj poslao”, rekao je Artem.

“Nažalost, ništa se nije promijenilo. Čak i nakon uništenih stambenih zgrada u Kijevu, Harkovu, Čerkasima, Sumiju… Rekla je da smo visokopreciznim topništvom gađali vlastite građane.”

“Dan kada sam izgubio mamu”

Kaže da je na kraju razgovora rekao majci “isto što su ukrajinski branitelji rekli ruskom ratnom brodu”. Podsjetimo, prvog dana rata su ukrajinski čuvari Zmijskog otoka u Crnom moru ruskom ratnom brodu koji je zahtijevao da se predaju odgovorili: “Jebi se”.

Kasnije je Basistij objavio priču na Instagramu i napisao: “2. 3. 2022., dan kada sam izgubio mamu”.

Kaže da je doživio živčani slom. Nada se da će ga barem otac podržati i vjerovati mu, ali ne može biti siguran jer nema načina da dođe do njega.

“Moj otac radi na platformi u Crnom moru između Krima i Odese. Njegov tim je trebao završiti smjenu dan prije invazije, ali oni su još uvijek na moru, a ja još nisam razgovarao s njim”, rekao je.

Basistijev otac je iz Groznog u Čečeniji, grada kojeg su Rusi dva puta razorili, u Prvom i Drugom čečenskom ratu. Njegova porodica tada je izbjegla na Krim.

“Moj otac zna šta je rat iz prve ruke. Iskreno se nadam da ćemo se uskoro čuti i da će on sve razumjeti i moći to prenijeti mojoj mami. Inače se sa 100% sigurnošću mogu smatrati siročetom”, kaže Artem Basistij.