Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokazalo istraživanje

Majmunima iz zoološkog draži zvuk automobila od zvukova prirode

majmuni (1)

Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, saobraćaja, plesnu muziku ili zen zvukove.

Oni možda prirodno pripadaju prašumi, no majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj puno je draža saobraćajna buka od zvukova iz džungle, pokazalo je istraživanje.

U sklopu eksperimenta o tomu na koji način tehnologija može unaprijediti život životinja u zatočeništvu, naučnici su u nastambu majmuna u helsinškom zoološkom vrtu instalirali tunel opremljen senzorima. Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, saobraćaja, plesnu muziku ili zen zvukove.

“Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvukovima, poput zen muzike, ali oni su češće birali saobraćajnu buku”, rekla je Ilyena Hirskyj-Douglas, naučnica s finskog sveučilišta Aalto.

Tutnjava automobila pokazala se daleko najpopularnijim izborom majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugoga u zvučnom tunelu, što nisu radili ni pri jednom drugom zvuku, rekla je Hirskyj-Douglas, prenosi Hina.

Naučna koordinatorica u ZOO-u Kirsi Pynnonen vjeruje da zvukovi buke iz saobraćaja ove životinje podsjećaju na neke od prirodnih načina komunikacije majmuna.

“Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu”, pojasnila je. To su zvukovi koje majmuni možda čuju i u saobraćajnoj buci.

Zvučni eksperimenti su se i ranije provodili na životinjama u zatočeništvu, ali naučnici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele slušati.

U budućnosti bi to moglo omogućiti zoološkim vrtovima da životinjama u nastambama osiguraju dodatne podražaje.

“Životinje bi, naprimjer mogle kontrolirati svoje osvjetljenje, temperaturu ili čak igrati igre”, rekla je Hirskyj-Douglas.

“Tehnologija nam je na raspolaganju, a mi to tek počinjemo povezivati”.

Pynnonen je otkrila da su drugi zoološki vrtovi u Evropi zainteresirani za njihova istraživanja, a njen tim će majmunima uskoro pokušati postaviti i ekrane u tunelu da odaberu i što žele gledati.