Život i zdravlje

Pokazalo istraživanje

Majmunima iz zoološkog draži zvuk automobila od zvukova prirode

10/11/2020

Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, saobraćaja, plesnu muziku ili zen zvukove.

Oni možda prirodno pripadaju prašumi, no majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj puno je draža saobraćajna buka od zvukova iz džungle, pokazalo je istraživanje.

U sklopu eksperimenta o tomu na koji način tehnologija može unaprijediti život životinja u zatočeništvu, naučnici su u nastambu majmuna u helsinškom zoološkom vrtu instalirali tunel opremljen senzorima. Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, saobraćaja, plesnu muziku ili zen zvukove.

“Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvukovima, poput zen muzike, ali oni su češće birali saobraćajnu buku”, rekla je Ilyena Hirskyj-Douglas, naučnica s finskog sveučilišta Aalto.

Tutnjava automobila pokazala se daleko najpopularnijim izborom majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugoga u zvučnom tunelu, što nisu radili ni pri jednom drugom zvuku, rekla je Hirskyj-Douglas, prenosi Hina.

Naučna koordinatorica u ZOO-u Kirsi Pynnonen vjeruje da zvukovi buke iz saobraćaja ove životinje podsjećaju na neke od prirodnih načina komunikacije majmuna.

“Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu”, pojasnila je. To su zvukovi koje majmuni možda čuju i u saobraćajnoj buci.

Zvučni eksperimenti su se i ranije provodili na životinjama u zatočeništvu, ali naučnici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele slušati.

U budućnosti bi to moglo omogućiti zoološkim vrtovima da životinjama u nastambama osiguraju dodatne podražaje.

“Životinje bi, naprimjer mogle kontrolirati svoje osvjetljenje, temperaturu ili čak igrati igre”, rekla je Hirskyj-Douglas.

“Tehnologija nam je na raspolaganju, a mi to tek počinjemo povezivati”.

Pynnonen je otkrila da su drugi zoološki vrtovi u Evropi zainteresirani za njihova istraživanja, a njen tim će majmunima uskoro pokušati postaviti i ekrane u tunelu da odaberu i što žele gledati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.