Švedska kraljevska akademija nauka

Manabe, Hasselmann i Parisi dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

fizika nobel

Druga polovina nagrade dodijeljena je Giorgiju Parisiju za otkriće međudjelovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomske do planetarne razmjere

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade u oblasti fizike su Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, objavio Odbor za dodjelu nagrada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je ovogodišnju Nobelovu nagradu dodijeliti trojici naučnika zbog, kako su naveli, “revolucionarnog doprinosa našem razumijevanju složenih fizičkih sistema”.

Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann podijeliće polovinu nagrade za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrijavanja, navodi se u saopštenju Odbora.

“Syukuro Manabe pokazao je kako povećani nivoi ugljičnog dioksida u atmosferi dovode do povišenih temperatura na površini Zemlje. Njegovi su radovi postavili temelje za razvoj sadašnjih klimatskih modela. Klaus Hasselmann stvorio je model koji povezuje vrijeme i klimu. Njegove metode korištene su kako bi se dokazalo da je povećana temperatura u atmosferi posljedica ljudske emisije ugljičnog dioksida”, navodi se u saopštenju.

Druga polovina nagrade dodijeljena je Giorgiju Parisiju za otkriće međudjelovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomske do planetarne razmjere.

“Giorgio Parisi otkrio je skrivene uzorke u nesređenim složenim materijalima. Njegova otkrića su među najvažnijim doprinosima teoriji složenih sistema”, navodi se u saopštenju.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 10 milion švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stokholmu i norveškom Oslu, od 4. do 11. oktobra.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896).

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.