Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sol Azur

Mart u Pragu: Posjetite grad bogate historije i odlične gastronomske ponude

PRAG 3

Agencija Sol Azur je pripremila prelijep početak Marta za svoje klijente

Prag je jedan od onih gradova koji vas osvoje već na prvi pogled. Nalazi se u samom centru Europe na obalama Vltave, zajedno sa svojih 1,2 miliona stanovnika. Kao najveći i glavni grad Češke nudi sve što jedan turist može poželjeti – bogatu historiju koja seže daleko u 9. stoljeće, prelijepe dvorce, crkve, sinagoge, bogat kulturni život, te odličnu gastronomsku ponudu. Uživat ćete u svakom trenutku provedenom istražujući njegovu bogatu prošlost. Kako je njegova historijska arhitektura i srednjovjekovna gradska jezgra jedna od najočuvanijih u Europi, stari dio grada uvršten je u UNESCOV popis svejtske baštine.

Agencija Sol Azur je pripremila prelijep početak Marta za svoje klijente, organizujući program sa dva noćenja u ovom historijskom gradu, sa dodatnom posjetom Beču – već od 219,00 KM.

Po dolasku u Prag slijedi fakultativno razgledanje grada: Vaclavske namesti sa spomenikom Sv. Vaclava, Obecni dum i Prašna brana, Staromestske namesti, Tinova crkva, stara Gradska kuća, Astronomski sat – Orloj, spomenik Janu Husu, Stara židovska gradska kuća, Staronova sinagoga, i mnogih drugih znamenitosti.

Večer je predviđena za slobodno vrijeme ili organizovani odlazak u neki od poznatih restorana, odnosno kultnih praških pivnica te nakon toga povratak i noćenje u hotelu.

Drugi dan boravka u Pragu je predviđen za nezaboravno krstarenje Vltavom i za nastavak obilaska grada – Karlov most, Hradčani, Kraljevski dvorac, smjena straže, Predsjednička palata, Katedrala Sv. Vita, crkva Sv. Đorđa, spomenik Karlu IV, Rudolfinum i druge znamenitosti.

Karlov most je jedna od onih građevina na koju ne možete ostati ravnodušni jer imaju vibru koju je teško objasniti. Mistika mosta je nevjerojatna, pogotovo ako se nađete na njemu u maglovito predvečerje. Izgrađen 1357. godine po narudžbi Karla IV povezuje Stari grad s Malom četvrti. Navodno su se kameni blokovi mosta lijepili jajima. Most je ukrašen mnogim kipovima, međutim zbog oštećenja originali se čuvaju u Narodnom muzeju. Svakako ćete moći vidjeti na mostu reljef Sv. Ivana Napomuka koji prikazuje njegovo mučeništvo i dodirniti kip sveca za sreću. Sa svake strane mosta nalaze se gotičke kule s kojih se pruža prekrasan pogled na grad i Vltavu.

Zapadni dio Starog grada obuhvata uske uličice oko Karlovog mosta te Karlovu ulicu nastalu u 12. Stoljeću. Upravo ta ulica je bila glavni put kroz Stari grad te dio Kraljevskog puta kojim je prolazila krunidbena procesija na putu do Praškog dvorca. Vijugava ulica je sada žila kucavica grada ispunjena trgovinama, suvenirnicama i kućama renesansnih i baroknih pročelja. U slobodno vrijeme ćete moći istražiti uličice historijske jezgre, a kada se poželite odmoriti i skloniti od gužve – mnogobrojni pubovi pružit će vam toplo utočište i dobru zabavu.

Nakon odlično provedenog vremena u Pragu, slijedi povratak u Bosnu i Hercegovinu. Tokom putovanja se pravi usputna pauza u Beču, te slijedi kraći GRATIS panoramski obilazak grada gdje će svi putnici imati i slobodno vrijeme. Prošle godine je Beč deveti put zaredom proglašen za najbolji grad po kvaliteti življenja – na svijetu. Ukoliko niste imali priliku posjetiti glavni grad Austrije, ovo vam je svakako prilika. Nakon kraćeg odmora u centru Beča, nastavak putovanja ka BiH.

Ostalo je još nekoliko mjesta za sve zainteresovane putnike iz Bosne i Hercegovine, koji više informacija mogu dobiti na broj 033 550 540 ili direktno na linku https://www.solazur.ba/bs/februar-mart/autobus/sol-budget-prag.