Maser iz BiH među osam najboljih na svijetu

maser bl

Miroslav Škorić, maser-terapeut aktuelni je svjetski vicešampion u švedskoj masaži, a zahvaljujući prošlogodišnjem učečešću na Svjetskom prvenstvu svrstao se i među osam najboljih masera na svijetu.

“Masaža je velika potreba u današnjem vremenu užurbanog načina života i stresa. To je pravi način da se pomogne našem organizmu da se opuste mišići da se pokrene detoksikacija organizma, te da se poboljša probava, jednostvno da se ublaži stres”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Miroslav Škorić.

Uspjeh na Svjetskom prvenstvu otvorio mu brojna vrata-

Njegov najvažniji savjet jeste da ljudi kada idu prvi put kod masera slobodno pitaju za kvalifikacije i čak da traže ceritfikate na uvid, jer se nestručnom masažom može napraviti jako puno štete.

“Ovim poslom se bavim sada već 11 godina, a prošle godine bio sam učesnik prvog Svjetskog prvenstva u masažama koje se održalo u Danskoj, u Kopenhagenu. Učestvovalo je 85 takmičara iz 32 zemlje svijeta. Moj rezultat na tom takmičenju je osvojeno drugo mjesto, srebrna medalja u kategoriji švedske mazaže. Po odluci sudija sam izabran među osam najboljih masera prvenstva što mi je dalo priliku da se borim za titulu svjetskog šampiona”, naveo je Škorić pred održavanje novog Svjetskog prvenstva koje se takođe, održava u Kopenhagenu, 18. maja.

Kaže da je u “čarobni svijet masaža zakoračio” 2004. godine, ali da je 2007. odlučio da se aktivno bavi tim poslom i da u njemu izgradi karijeru.

Prema njegovim riječima put do sadašnje položaja bio je težak, a bilo je potrebno mnogo truda, rada i ljubavi prema ovom zanimanju. Za uspjeh kaže, jednako su važni i praksa i obrazovanje koje je u prethodnim godinama sticao kako u BiH, tako i u zemljama regiona i Evrope.

Inače, na Svjetskom prvenstvu u masažama takmičenje se održalo u pet kategorija. Osim švedske masaže u kojoj se takmičio Škorić, kategorije su bile i wellnes masaža, azijski stil, masaža u stolicama i slobodni stil. Pored praktičnog dijela svi učesnici polažu istpite iz anatomije, fiziologije, patologije i istorije masaže.

“Zaista bile su pozitivne reakcije, svi su isticali da sam bio najveće iznenađenje Svjetskog prvenstva jer niko vjerovatno nije očekivao da BiH bude na takvom nivou. Ipak, biti drugi na svijetu, da BiH kao država zvanično nosi titulu vicešampiona svijeta u ovoj oblasti smatram da je veliki rezultat za našu zemlju i za mene”, naglašava Škorić.

Nakon tog uspjeha otvorila su mu se mnoga vrata, pa je dobio ponude za posao iz više evropskih zemalja, a odlučio se da uskoro napusti Bosnu i Hercegovinu i karijeru nastavi u Švedskoj.

Govoreći o masaži istakao je da je to prirodna metoda kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma. Prema njegovim riječima prvi tragovi masaža potiču iz 3.000 godine prije nove ere, a zabilježeni kod Kineza, Hindusa koji su koristili masažu za ublažavanje bolova kod teških fizičkih napora.

“U osnovi svake masaže je dodir, pokret. Upravo je dodir taj koji ima pravo pozitivno terapijsko dejstvo”, kaže Škorić.

– Veoma važanu ulogu igra povjerenje masera i klijenta-

Objasnio je i da postoji mnogo različitih vrsta masaža, ali da je u Evropi najučestalija švedska masaža koja ima i naziv klasična masaža, jer ne postoji ni jedan spa ili wellnes centar ili studio za masažu koji ne nudi uslugu švedske masaže. To je jedan od najvećih razloga zašto se odlučio da se na Svjetskom prvenstvu takmiči u toj katgoriji.

Švedsku masažu karakterišu dugi pokreti koji klize duž mišića u smjeru krvotoka.

“Jako je bitan odnos masera i klijenta. Mora postojati povjerenje između klijenta i masera. Da bi masaža bila uspješna mora se zadovoljiti niz određenih pravila, ali istakao bih da mora da obrati pažnja na pritisak, tok masaže, ona mora biti uklopljenja, a pokreti sinhronizovani. Na Svjetskom prevenstvu takmičari i gledaoci koji su gledali finale istakli da je moja masaža bila jako sinhronozovana i da je 60 minuta masaže koju sam izvodio izgledalo kao samo jedan pokret. Smatram da je za kvalitetnu masažu to jako bitno, da se vodi računa o pokretima i da se ne prekidaju”, kazao je Škorić.

Pored toga kao bitne faktore za uspješnu masažu izdvojio je i poštovanje intime klijenta za šta je potrebno da maser otkriva samo dio tijela koji trenutno masira.

Za opuštanje mišića važno je i da temeperatura u prostoriji u kojoj se obavlja masaža bude 26 stepeni Celzijusovih, da je svjetlo prigušeno i da muzika bude relaksirajuća i tiha.