Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INZ

Međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane u novembru u online formatu

Zvonimirsostar

Zeničkom INZ-u povjerena je koordinacija i organizacija učešća bh. stručnjaka, kompanija i institucija na tom skupu

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) treći put je suorganizator međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane, koji će u organizaciji Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” Zagreb ove godine biti održan od 10. do 13. novembra.

Kongres će, zbog aktuelne situacije sa novim koronavirusom, biti održan virtuelno, bez fizičkog prisustva izlagača i gostiju, na adekvatnoj online platformi.

Član Organizacionog odbora kongresa rukovoditelj Veterinarskog zavoda Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Muhamed Gladan kaže da je zadržan slogan “Hrana, zdravlje i klimatske promjene” .

Dodaje da će to, i pored izmijenjenih okolnosti, biti jedan od najvećih skupova stručnjaka o zdravlju i hrani, koji će ove godine biti održan u Evropi.

Ekspertna grupa Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Hrvatske donijela je zaključak da se do daljnjeg svi planirani stručni skupovi organiziraju isključivo u virtuelnom obliku.

– To je prihvatio i proveo u praksu Organizacioni odbor 3. međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane – Hrana, zdravlje i klimatske promjene – navodi se.

Programom predviđenim radionicama, predavanjima, okruglom stolu, satelitskim simpozijima i e-posterima moći će se pristupiti online. Sve upute uskoro će biti dostupne na internet stranicama Kongresa, gdje se može obaviti i registracija učešća i prijava sažetaka.

– Nove okolnosti nose nove izazove. Da ne bismo zaostali u edukaciji i razmjeni iskustava, morali smo se prilagoditi na ovaj novi način „druženja“. Pozivamo vas da nam se, u što većem broju, pridružite na online web platformi, koju ćemo organizirati zajedno s našom kongresnom agencijom – kaže Zvonimir Šostar, prvi čovjek Zavoda “Andrija Štampar” i Organizacionog odbora kongresa.

INZ je jedini iz BiH, treći put, među organizatorima tog skupa. Uz domaćine iz “Štampara”, kongres organizuju Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Institut za javno zdravlje Vojvodine i INZ iz Zenice (BiH).

Veliki interes u Evropi su izazvala i prva dva kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane (Nova postignuća i budući izazovi, 2017. godine te Životni ciklus hrane, 2018. godine). Na tim skupovima učestvovalo je više od 700 stručnjaka, te velik broj gostujućih predavača iz zemlje i svijeta.

Organizatori su za ovu godinu planirali prezentaciju iskustava domaćih i stranih stručnjaka iz obasti patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog porijekla hrane, te nova naučna dostignuća u regionu, Evropi i svijetu.

– Sigurnost i kvaliteta hrane, utvrđivanje izvornosti, zemljopisnog porijekla, patvorenosti hrane te njenog utjecaja na zdravlje potrošača, ali i utjecaj klimatskih promjena na uzgoj i kvalitetu teme su od zajedničke odgovornosti svih uključenih u lanac proizvodnje – države, proizvođača, distributera, struke i potrošača, ali i medija koji su odgovorni za informiranje javnosti o aktuelnim temama – navodi INZ.

Teme stručnog dijela programa su rad Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, Nanotehnologija i hrana, Mikotoksini i biljni toksini, Pesticidi i veterinarski lijekovi, Mikrobiologija hrane, FCM, Hrana i klimatske promjene, Zdravstveni turizam i hrana, Kvaliteta hrane, Akreditacija i certifikacija, Food fraud, Alergije i hrana, Kontaminanti u hrani, Metali, Dodaci prehrani i obogaćena hrana, Antimikrobna rezistencija, Sigurnost hrane-zoonoze i DHMZ klimatske promjene.

Planirane su teme ‘Hranom do zdravlja’, ‘Sigurnosti i dobrobiti životinja’, ‘Mikotoksinima i biljnim toksinima u hrani’, ‘Održivoj upotrebi pesticida’, ‘Kontaminatima hrane’, ‘Anergenima’, ‘Alergijama i hrani’, ‘Materijalima i predmetima koji dolaze u dodir sa hranom’.

Prvobitnim planom predviđeni su Okrugli sto ‘Utjecaj klimatskih promjena na uzgoj hrane i njezine dostupnosti cjelokupnom građanstvu’ te radionice ‘Rizici u analizi hrane’, ‘Označavanje i deklariranje hrane (eko i ostala hrana)’, ali i označavanje zemlje porijekla, eko deklaracije, primjeri iz prakse, te Organizacija i provođenje pravilne prehrane u domovima za starije osobe.

Zeničkom INZ-u povjerena je koordinacija i organizacija učešća bh. stručnjaka, kompanija i institucija na tom skupu.

Prethodne dvije godine, nekoliko velikih bh. proizvođača hrane, ali i institucija iz oblasti zaštite zdravlja prepoznalo je priliku da na jednom mjestu u kratkom periodu “prikupi” najnovija saznanja i informacije, razmijeni iskustva sa nekoliko stotina stručnjaka iz regije i Evrope.

– Organizatori očekuju da će, zbog aktuelnosti tema i ekspanzije izvoza bh. hrane u EU, ove godine interes bh. javnosti za taj skup biti još veći – saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

inz