Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Molnupiravir"

“Merck” želi hitnu dozvolu: Umjesto vakcina, stižu “korona tablete”?

merck (1)
FOTO: Merck & Co,Inc.

U usporedbi s drugim sredstvima, ne samo da bi bilo mnogo lakše administrirati, nego bi bilo i mnogo jeftinije

Nakon vakcinacije, potraga za učinkovitim lijekom protiv Covid-19 i dalje je “sveti gral” medicine. Čini se da se američka farmaceutska kompanija “Merck” jako približila tome – razvijena tableta smanjuje rizik od umiranja od Covid-19 ili primanja u bolnicu za 50 posto. Zbog “uvjerljivih rezultata”, kompanija se stoga odlučila prijaviti za hitnu dozvolu, piše austrijski Kronen Zeitung.

Rezultati o učinku pilule “Molnupiravir” bili su toliko zapanjujući da je studija koja je u toku otkazana kako bi se što prije podnio zahtjev za hitno odobrenje, saopćila je kompanija. Pilula “Molnupiravir” bi bila prvi oralni lijek protiv Covid -19 – sve terapije koje su trenutno odobrene u SAD -u zahtijevaju infuziju ili injekciju.

U usporedbi s drugim sredstvima, ne samo da bi bilo mnogo lakše administrirati, nego bi bilo i mnogo jeftinije.

“Pristup vakcinama ograničen je u velikom dijelu svijeta. Ovo antivirusno sredstvo mnogo je jednostavnije”, kaže američki epidemiolog Eric Feigl-Ding.

Svrha uzimanja “Molnupiravira” je osigurati da greške budu ugrađene u genetski kod virusa i tako spriječiti njegovo širenje u tijelu. Privremena analiza studije faze 3 pokazala je da je 7,3 posto pacijenata liječenih njome hospitalizirano u roku od 29 dana. Od pacijenata koji su primali placebo, 14,1 posto je hospitalizirano ili je umrlo do 29. dana.

Osim toga, nije zabilježen smrtni ishod u liječenih pacijenata tokom razdoblja od 29 dana, dok je u pacijenata koji su primali placebo bilo osam smrtnih slučajeva.

“Molnupiravir” se također dosljedno pokazao učinkovitim u liječenju svih varijanti Covid -19 – uključujući široko rasprostranjeni i lako prenosivi soj Delta, piše Kronen Zeitung.