španija

Migrant skočio u nabujalu rijeku i spasio 72-godišnjaka koji se utapao

migr

Muškarcu, čije ime nije otkriveno, navodno je pozlilo, te se naslonio na rukohvat, a tad se onesvijestio i upao u rijeku

Migrant iz Senegala skočio je u nabujalu rijeku Nervion u španskom Bilbau kako bi pomogao spasiti 72-godišnjeg muškarca koji se utapao.

Mohammad Diouf (26) muškarca je iznad površine držao 14 minuta, a i sam je gotovo nastradao jer je, kako prenosi Lad Bible, počeo gubiti snagu. U pomoć su pritekla i dva njegova prijatelja te jedan policajac.

Diouf je za Reuters ispričao kako je s prijateljima stajao uz obalu rijeke kad je primijetio da je stariji muškarac koji je stajao na mostu izgubio ravnotežu i pao u vodu.

Muškarcu, čije ime nije otkriveno, navodno je pozlilo, te se naslonio na rukohvat, a tad se onesvijestio i upao u rijeku.

“Puno ljudi je tamo stajalo i snimalo ga, ali nitko mu nije pritekao u pomoć. Vidio sam da se nalazi u teškoj situaciji i odlučio sam mu pomoći jer sam znao kako treba plivati i znao sam da to mogu izvesti”, rekao je Diouf.

Ovo nije prvi put da je Diouf nekog spasio iz rijeke Nervion. U septembru ove godine spasio je mladu ženu koja je također pala u rijeku.

U Španiju je stigao prije četiri godine, a preživljava pletući pletenice i obavljajući razne povremene poslove.

Snimka ovog spašavanja objavljena je na društvenim mrežama i brzo je postala viralna, a prema pisanju Reutersa, pokrenuta je peticija da se Dioufu riješe dokumenti i da mu se omogući legalan ostanak u Španiji.

72-godišnjak je, nakon što su ga izvukli iz rijeke, odveden u bolnicu i trenutno mu je stanje stabilno.