Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruga Prijatelji životinja

Milioni životinja stradaju zbog nepotrebnih, a iznimno okrutnih i bolnih pokusa

zec unsplash

Pri ispitivanju raznih hemikalija na životinjama vrše se hirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje zapaljuju, utapaju, izgladnjuju, psihički ih muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u nedjelju, na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, na potpisivanje evropske građanske inicijative “Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama”. Udruga upozorava da milioni životinja stradaju zbog “nepotrebnih, a iznimno okrutnih i bolnih pokusa”.

– Pri ispitivanju raznih hemikalija na životinjama vrše se hirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje zapaljuju, utapaju, izgladnjuju, psihički ih muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi, iako takav način istraživanja ne daje vjerodostojne rezultate primjenjive na ljude – tvrde iz udruge Prijatelji životinja i dodaju da se životinjama u laboratorijama možemo pomoći i biranjem proizvoda proizvođača koji ne testiraju na životinjama, prenosi Hina.

Udruga ističe da je zgrožena “činjenicom da se u EU-u godišnje obavi više od milion pokusa na životinjama”.

Potpisnici građanske inicijative svojim glasom direktno se obraćaju evropskim nadležnim tijelima koja zahtijevaju da se sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima. Ta se nepravda, navode, događa zbog uredbe REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija hemikalija i koja direktno potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima, kojom je zabrana testiranja na životinjama stupila na snagu još prije devet godina.

Inicijativa “Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama” može se potpisati na savecrueltyfree.eu, a cilj je do avgusta ove godine skupiti milion potpisa.