Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senegal

Mini pustinja Lompoul nudi nezaboravno iskustvo

S obzirom na lak pristup iz glavnog grada, a i činjenicu da u Lompoulu nema terorista, ova pustinja se smatra sigurnom i komfornom opcijom

Senegalska pustinja Lompoul, jedna je od najmanjih na svijetu, a posjetiocima nudi zanimljivo i sigurno iskustvo.

Od Dakara je udaljena tri sata, a zbog površine od 18 kvadratnih kilometara, nazvana je i “mini pustinja”.

Lompoul, zbog vegetacije i blizine Atlanskog okeana, drugačija je u odnosu na ostale pustinje.

U pustinji su posađeni i eukaliptusi kako bi se spriječilo raznošenje pješčanih dina usljed vjetrova iznad okeana, a ujedno tokom dana nude prirodni hlad.

U Lompoul se do određenog dijela može doći vozilima, a na početku pustinje posjetioce preuzimaju turističke agencije koje omogućavaju dalji transport.

Posjetioci tokom dana pustinju mogu obići na devama, a tokom noći uz plamen vatre uživati u zvucima koje prozivodi instrument “djembe”, specifičan za Zapadnu Afriku.

U Lompoulu organiziraju i večeri astronomije, a posjetioci od naučnika Baidyja Dembe Diopa uče o planetama i zvijezdama. Između pješčanih dina postavljeni su i teleskopi koji “približavaju” nebeska tijela.

S obzirom na lak pristup iz glavnog grada, a i činjenicu da u Lompoulu nema terorista, ova pustinja se smatra sigurnom i komfornom opcijom.

Lompoul je od 2009. do 2016. bio i domaćin muzičkog festivala pa ovu regiju ne posjećuju samo turisti nego i muzičari iz sahelske regije.

Blandine Leguichaoua, vlasnica turističke agencije koja ima programe za Lompoul, navodi kako u turističkom sektoru radi oko 40 godina, a već sedam godina je u Dakaru.

Leguichaoua kaže kako prirodne ljepote i kultura svojstvena Senegalu privlače brojne posjetioce, naročito iz Evrope. Dodaje i kako Senegal nema problem s teroristima, kao što je to slučaj s drugim područjima, zbog čega se razlikuje od susjeda.

Leguichaoua navodi kako je Senegal moguće obići za nekoliko dana i da je zemlja dobro povezana saobraćajnicama.

Među posjetiocima je i 28-godišnja Laura Piantoni koja kaže kako je još uvijek pod dojmom noći provedene u pustinji te da je uživala u promatranju zvijezda.

Vlasnik kampa Abdu Bah navodi kako od 2002. radi u pustinji. Dodaje kako Lompoul posjećuju naročito turisti sa Zapada te da imaju 24 šatora, od toga osam VIP, koji mogu istovremeno primiti 150 gostiju.

Bah navodi kako s njim rade 23 osobe i nude potpunu uslugu koju imaju i pansioni. Smatra je da je najbolji period za posjetiti Lampoul između oktobra i juna.