Ministar dao ostavku jer mu je supruga dobila posao

Ketil Solvik-Olsen222

Norveški ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen dao je u četvrtak otkaz dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge doktorice, što je gesta koja je pozdravljena kao primjer za jednakost muškaraca i žena.

“Bilo je fantastično biti ministar saobraćaja i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života”, kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (protuimigracijska desnica), na tom položaju od 2013.

“No, sada sam došao do raskršća u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili prije puno godina”, objasnio je on za TV2 Nyhetskanalen.

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana mjesto doktorice u dječjoj bolnici u SAD-u, naglasio je on.

Ta je odluka naišla na oduševljenje na društvenim mrežama: “vrijedno poštovanja”, “fantastičan primjer”, reagirali su korisnici Twittera.

Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mjesto iza Islanda u najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o jednakosti muškaraca i žena.

Stranka napretka od 2013. u koaliciji je s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra.

Sve tri stranke predvode žene.