Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putovala u Ugandu

Mislila da ju je samo ugrizao kukac, a doktori su otkrili nešto mnogo gore

kvrzica

Autori izvještaja zabilježili su samo jedan sličan slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2015. godine

Turistica se vratila s odmora s čudnom kvržicom na glavi. Mislila je kako je riječ o ugrizu nekog kukca, no doktori su otkrili nešto puno gore.

Zanimljiv slučaj 55-godišnje žene s rastućom kvržicom na glavi opisan je u medicinskom glasniku BMJ Case Reports nakon što su hirurzi otkrili da su se na njenu glavu naselile larve muha tokom putovanja u Ugandu.

Fox News kaže da je žena, čije ime nije otkriveno, tražila pomoć devet dana nakon povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo. Natečena kvržica identificirana je kao ugriz kukca i otišla je kući s antibioticima, samo da bi se vratila tri dana kasnije još više otečena i u boli.

Ovaj put, doktori su otkrili otvor u središtu kvržice, koji je, kako kaže dr. Farah Shahi, specijalist za zarazne bolesti koji je liječio ženu, zapravo bio rupica za disanje male muhe ili ličinke.

Kako bi potvrdili dijagnozu, doktori su na to područje primijenili vazelin i jednu ličinku ručno izvadili i poslali u Londonsku školu higijene i tropske medicine (LSHTM).

Autori izvještaja navode da je ličinka identificirana kao Lundova muha, rijetka vrsta iz prašuma Afrike. Daljnjim ultrazvukom otkrivena je još jedna ličinka koja je ostala na ženinom čelu, zbog čega je morala na operaciju kako bi je uklonila.

Dr. Shahi rekao je za LiveScience da su vjerovatno muhe ili crvi položili jaja na peškir koji je žena omotala oko glave.

Žena se otad oporavila, a autori izvještaja zabilježili su samo jedan sličan slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2015. godine.