Misterij stomatologa iz Srbije koji se 15 godina krije u češkoj šumi

aleksandar_telegraf

Aleksandar Pirivatrić je već 15 godina zaboravljen od svih, a živi u šumi između Češke i Njemačke. Htjeli su ga proglasiti mrtvim, jer niko nije znao gdje je, a novinari srpskog Telegrafa uspjeli su ga pronaći.

“Svakog dana sam u Teplicama viđao čovjeka kako s ruksakom na leđima, u tankoj odjeći, užurbano hoda. Kad sam ga zaustavio, govorio je savršen češki, a onda je rekao da je Srbin. Nije izgledao kao obični beskućnici – zvučao je veoma obrazovano. Tada sam shvatio da je on čuveni stomatolog, oralni hirurg. Htio sam mu pomoći. Rekao je da mogu noću doći u šumu jer preko dana on nije tu. I tako sam prvi put, po mrklom mraku, gazio po blatnjavim stazama u dubokoj šumi, a onda se spustio niz strmu padinu, gdje živi Aleksandar”, ispričao je Peter Sliva, Čeh koji ga je pronašao u šumi i koji mu već godinu dana donosi hranu.

S njim su novinari Telegrafa ušli u šumu kako bi upoznali Aleksandra i pokušali mu pomoći. Peter im je rekao da ne budu bučni kako se Aleksandar ne bi uplašio, jer u šumu niko nikad ne zalazi. Na dnu jedva prohodne litice provirio je Aleksandar, koji je od 1999. godine skriven od ljudi, bez vode, struje i vrata na polusrušenoj željezničkoj promatračnici.

“Živim u šumi već dugo. Danju hodam, jer ima vojnika ovdje preko dana, a oni me ne žele vidjeti, ne znam kako bi reagirali. Zato svakog dana hodam, pređem i po 20 kilometara. Jedem hranu iz kontejnera, što nađem i što mi neko da”, ispričao je.

O njemu niko nije znao ništa dok jednog dana nije došao e-mail na adresu ambasade Srbije u Pragu.

“Nedavno je Čeh Peter Sliva poslao e-mail u kojem je ispričao da je pronašao državljanina Srbije, nekadašnjeg stomatologa, koji nema nikakve dokumente. To je bilo moje svjetlo u tunelu, jer sam ga sve vrijeme pokušavao pronaći, ali bezuspješno”, ispričao je konzul u ambasadi Srbije u Pragu Stefan Tomašević.

aleksandar_telegraf1

Aleksandar je prema saznanjima ambasade Srbije, u Češku došao s devet godina s majkom. U Pragu je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Stomatološki fakultet. Radio je na klinici “Motol” kao stomatolog. kada je prebačen u Teplice, njegov život se naglo preokrenuo.

“Umrla mu je majka, a onda je, u približno isto vrijeme, ostao i bez posla. Pošto nije imao češko državljanstvo, izbačen je na ulicu iz državnog stana. Od tada vodi borbu za goli život. Polusestra po ocu, Slobodanka Pirivatrić, zanimala se za njega jer nije mogla raspolagati imovinom nakon smrti oca. U jednom je trenutku u Srbiji pokrenula postupak da ga se proglasi mrtvim, ali je zahtjev nasreću odbijen”, dodao je Tomašević.