Misterija slike stare 103 godine: Ko je ovaj dječak?

djecak

U crno-bijeloj slici iz 1914. neidentifikovani dječak je promolio svoju glavu kroz pojas za spašavanje s natpisom “Plutajuća bolnica Bostona”.

Njegovo je lice postalo simbol svih plutajućih bolnica, no ni danas niko ne zna njegovo ime. Više od sto godina je prošlo otkako je fotografija snimljena, a osoblje današnjeg Tufts Medicinskog centra pokušava otkriti ko je.

“Ova je konkretna fotografija korištena u promotivne svrhe i za prikupljanje sredstva za dječju bolnicu, a nažalost ne znamo ko je dječak na njoj”, rekao je Daniel Bird, direktor volonterskih usluga i “neslužbeni historičar” Tuftsa.

Bird je postao fasciniran likom tog dječaka koji je postao zaštitnim licem akademskog centra. Praksa postojanja plutajućih bolnica započela je 1894, a u to doba nije postojalo ništa poput onog što danas zovemo pedijatrijom. Također, nije bilo niti lijekova za većinu dječjih bolesti.

Brod je bio uništen u požaru 1927., nasreću bez pacijenata na brodu. Ponovno se otvorio na kopnu, dok je danas to pedijatrijska bolnica od 128 dječjih kreveta u Bostonu. Ali, ono što je preživjelo iz tog vremena je slika djeteta s pojasom za spašavanje kao podsjetnik na temelje bolnice.

“Fotografija nas vraća našim korijenima, to je impresivan prikaz koji većina ljudi prepoznaje”, ističe Bird.

Pa, ko je dječak? Fotograf je nepoznat, a sama fotografija ne otkriva puno tragova. Na njenoj poleđini piše “dječak u pojasu za spašavanje uslikan na palubi plutajuće bolnice”.

U to je vrijeme mnogo djece iz bolnice slikano na brodu za njihovu vlastitu uspomenu, kao svojevrstan suvenir.

“Slikalo je osoblje, ko god je bio slobodan, definitivno nije riječ o profesionalnom uratku”, objašnjava Bird.

Ipak, pretpostavlja se kako je dijete iz Bostona ili okolice, a svako ko ima ikakvu informaciju o porijeklu fotografije ili dječaku na njoj bolnica poziva da se jave njenom glasnogovorniku na mail jlechan@tuftsmedicalcenter.org.