Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misterija stara 44 godine: Kako je variola stigla u Jugoslaviju?

variola

Znak za uzbunu 14. marta 1972. godine stigao je s Kosova. Epidemija je počela u selu Danjane kod Đakovice i proširila se preko Novog Pazara na Čačak i Beograd. Službena verzija da je bolest u zemlju unio Ibrahim Hoti po povratku sa hadžiluka zapravo nikada nije potvrđena. Hoti je preživio, a prva žrtva bio je Latif Mumdžić iz sela kraj Tutina, koji je umro 10. marta bez prave dijagnoze. Tek kasnije je utvrđeno od velikih boginja.

O tim danima svjedoči primarijus dr Radmilo Petrović, danas u prnziji, a tada epidemiolog Instituta “Torlak”.

“Kada smo dokazivali da li je Ibrahim bio nulti pacijent, na njegovom tijelu nismo vidjeli nikakve ožiljke od boginja. A morao ih je imati. Prije nego što je krenuo u hadžiluk, u decembru 1971. primio je cjepivo protiv velikih boginja, jer je tako morao po zakonu. Po njegovoj priči, razbolio se krajem januara i početkom februara. Od simptoma je jedino imao groznicu”, priča dr Petrović.

Liječnici su mu tri puta uzimali krv i tek iz trećeg puta našli su male količine antitijela na variolu veru. “Tada nismo mogli vidjeti jesu li to antitijela od cjepiva ili je prebolio boginje. Postoji mogućnost da je bolest preležao, ali bez osipa. U tom slučaju zaraza bi bila slaba”, objašnjava dr Petrović.

On se sjeća razgovora s pukovnikom JNA Đorđem Henebergom, takođe članom grupe za ispitivanje nultog pacijenta. Ni on nije bio siguran je li Ibrahim donio variolu veru. Ekipa virusologa i epidemiologa s Instituta “Torlak” ugledala je pod mikroskopom virus variole vere 15. marta 1972, a već sutradan “Glas Amerike” je objavio je da će Jugoslavija čitavu sedmicu biti pod embargom. Građani Jugoslavije još nisu bili obaviješteni o epidemiji. Tek deset dana poslije na vidjelo je izišlo što se događa jer nekoliko liječnika i medicinskih sestara nije željelo zataškavati epidemiju.

U roku od deset dana u Beogradu cjepivo je na 727 mjesta primilo je 1,849.341 građana, a oko 600.000 ljudi je ponovno cijepljeno.

Od velikih boginja u proljeće 1972. u Jugoslaviji je službeno oboljelo 175 i umrlo 35 ljudi. Strah je paralizirao Beograd, jer se variola lako prenosila kapljičnim putem.

“Epidemija je trajala do 30. aprila, kada je dekretom proglašeno odjavljivanje da bi se spasila turistička sezona na hrvatskom primorju. Manjih valova oboljevanja bilo je do sredine maja. Zbog te političke igre, kasnijeg prijavljivanja i ranijeg odjavljivanja epidemije, sumnja se da je oboljelih bilo više nego što je službeno potvrđeno”, kaže dr Petrović.

U epidemiji su umrle i dvije medicinske sestre, Dušica Spasić i Milka Đurašić.