PM Bubamara

Mlade poduzetnice iz Zenice proizvode pamučne zaštitne maske za lice

PM Bubamara – maska

Trenutni kapaciteti u sklopu obrta omogućavaju proizvodnju 400 maski dnevno te su isporučile već prvu seriju proizvodnje, a u narednih nekoliko dana namjeravaju proizvesti dodatnu količinu od 2.000 komada kako bi pokrile trenutne potrebe za zaštitnim maskama na tržištu

Medicinske maske su postale svakodnevna potreba usljed širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega je došlo do povećane potražnje i manjka istih na tržištu. Nakon pobjede na Sarajevo Business Forum Start-Up Challengu, Sanita Kurbegović-Husaković i Aldina Nezić su poreknule vlastiti proizvodni obrt PM Bubamara te počele još prije godinu dana sa izradom pamučnih medicinskih maski, a intenzivirale proizvodnju istih usljed povećane tržišne potražnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Unazad godinu dana startale smo sa proizvodnjom platnenih maski, budući da su kao takve bile sastavni dio našeg platnenog asortimana, koji je ekološki prihvatljiv. Prve maske su proizvedene na zahtjev jedne doktorice. Imale smo i zahtjeve u toku zimske sezone za serijsku izradu maski, međutim zbog ograničenog kapaciteta nismo mogle to preuzeti. Vremenom smo kapacitet proširile te, evo sada, kada se ponovo ukazala potreba za platnenim maskama, počele smo serijsku proizvodnju”, navodi se u saopćenju BBI Banke.

Trenutni kapaciteti u sklopu obrta omogućavaju proizvodnju 400 maski dnevno te su isporučile već prvu seriju proizvodnje, a u narednih nekoliko dana namjeravaju proizvesti dodatnu količinu od 2.000 komada kako bi pokrile trenutne potrebe za zaštitnim maskama na tržištu.

Maske se sastoje od pažljivo biranih pamučnih materijala i šiju se u tri sloja. Dezenirani vanjski sloj maske je od pamučnog šifona dok su dva unutrašnja sloja koja dodiruju kožu napravljena od mekane gaze i služe u funkciji filtera. Dizajn je osmišljen tako da se maska veže u potiljačnom dijelu glave kako bi omogućila nesmetano i udobno korištenje. Održavanje ovih maski se vrši pranjem na 95 stepeni i peglanjem.

Dr. Opart Karnkawinpong, generalni direktor Odjela za medicinske nauke pri Ministru zdravstva u Tajlandu je preporučio korištenje domaćih zaštitnih maski izrađenih od materijala koje PM Bubamara upravo koristi. Značaj proizvodnje ovih maski se ogleda i u činjenici da medicinsko osoblje širom svijeta trpi manjak u medicinskoj opremi, što znači da će proizvodnja i kupovina ovih maski pomoći i samim zdravstvenim radnicima koji se trenutno nalaze pod najvećim pritiskom kako bi liječili rastući broj pacijenata.