svijest o ekologiji

Mladi iz BiH osposobljeni za provođenje ekoloških zagovaračkih kampanja

l_289da77c7086f852bdde771974cbb73d

Učesnike/ce treninga vodile su ekspertice iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla, Džemila Agić i Vanja Rizvić, koje imaju dugogodišnje iskustvo u kreiranju i vođenju kampanja zagovaranja

Trening “Cool je kad si mlad i udišeš čist zrak” na kojem su mladi osposobljeni za provođenje ekoloških zagovaračkih kampanja održan je u 24. novembra u Kaknju i 26. novembra u Bijeljini. Fondacija INFOHOUSE provela je ovu aktivnost u okviru UNICEF-ovog projekta “Angažman mladih za poboljšanje kvaliteta zraka na zapadnom Balkanu”.

– Cilj nam je da mladi na ovim treninzima uče o važnosti čistog zraka te načinima kako najbolje ili najefikasnije mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka, u ovom slučaju u Kaknju i Bijeljini, prvenstveno time što će ih stručne osobe iz ekološkog domena obučiti kako da vode zagovaračke kampanje koje će moći primjenjivati i nakon treninga – rekao je koordinator projekta Adin Šabić, Fondacija INFOHOUSE.

Učesnike/ce treninga vodile su ekspertice iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla, Džemila Agić i Vanja Rizvić, koje imaju dugogodišnje iskustvo u kreiranju i vođenju kampanja zagovaranja.

– Interesantno je što su mladi aktivni, motivirani za djelovanje i što imaju određeni nivo predznanja. Dodatno dobro u tome je njihova zainteresiranost da djeluju u zajednici, kao i to što su veoma motivirani da dobro i kreativno osmišljavaju kampanje, i da se pripremaju za djelovanje u narednih mjesec i po – istakla je trenerica Agić.

Mladima nije nedostajalo želje i elana da učestvuju na treninzima.

– Imali smo priliku da saznamo nešto novo o zagađenju zraka u mjestu u kojem živimo, dobili smo podatke koji nam nisu bili na raspolaganju. Zahvaljujući gostoprimstvu stvorio se ”feeling” timskog rada, pri čemu smo mogli razvijati kritičko razmišljanje o ovakvoj temi – kazao je Faris Mušija, mladi aktivista i učesnik treninga iz Kaknja.

Učesnica treninga i mlada aktivistica Biljana Lazić iz Bijeljine ukratko je opisala način rada treninga, istaknuvši da su se podijelili u grupe i formirali tri kampanje. Prva je bila saobraćaj, druga zdravstvo, a treća je bila medijska.

Mlade u narednom periodu očekuje online trening na kojem će imati priliku usvojiti znanja iz medijskog zagovaranja. Nakon toga bit će im dodijeljena sredstva u vrijednosti od 3.000 EUR za pokretanje ukupno šest zagovaračkih kampanja. Tri će biti realizirane u Kaknju, dok će preostale tri biti realizirane u Bijeljini, saopćeno je iz INFOHOUSE-a.