Ismail Ćidić

Mladi Tuzlak reda uspjehe na prestižnom Duke univerzitetu i širi pozitivnu bh. priču

Ismail Ćidić

Sistem na Dukeu značajno se razlikuje od sistema na IUS-u, ali i generalno od evropskih sistema. Značajan fokus je na metodologiji istraživanja, puno više se radi na sedmičnom nivou i potrebna je kontinuirana predanost za visoke ocjene. Međutim, studentima su na raspolaganju apsolutno najbolji uslovi i teško je zamisliti neki uslov koji univerzitet ne može ispuniti, rekao je Ismail

Ismail Ćidić, svršenik programa Društvene i političke nauke na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, trenutno se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje je nastavio svoj master studij na prestižnom Duke univerzitetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kao strani student koji je master nastavio direktno nakon dodiplomskog studija, kaže da se brzo navikao i uspio ostvariti visoke ocjene.

“Sistem na Dukeu značajno se razlikuje od sistema na IUS-u, ali i generalno od evropskih sistema. Značajan fokus je na metodologiji istraživanja, puno više se radi na sedmičnom nivou i potrebna je kontinuirana predanost za visoke ocjene. Međutim, studentima su na raspolaganju apsolutno najbolji uslovi i teško je zamisliti neki uslov koji univerzitet ne može ispuniti”, rekao je Ismail.

Ipak, naglasio je da su internacionalna sredina na IUS-u, te profesori poput dr. Mirsada Karića, dr. Admira Mulaosmanovića i posebno njegov mentor i prijatelj dr. Emir Suljagić, napravili dobar uvod za univerzitet kakav je Duke.

“Nisam imao problema s praćenjem predavanja najboljih američkih profesora”, rekao je Ismail.

Kao student IUS-a bio je veoma aktivan u raznim vannastavnim aktivnostima, a s aktivizmom je nastavio i na Dukeu.

“Studentski i društveni aktivizam značajno je utjecao na moj razvoj i svakako da nastojim biti aktivan i ovdje. Budući da smo trenutno u 25. godini od genocida u Srebrenici, te potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, radim na nekoliko projekata kako bismo te godišnjice obilježili na Duke-u, ali i kako bismo proširili priču i istinu o Bosni i Hercegovini. Zadao sam to sebi kao misiju”.

Ismail naglašava i da je poseban dio njegovog studiranja u SAD-u samo iskustvo življenja u toj državi.

“Osjetim da se razvijam gotovo na dnevnom nivou kroz interakciju sa svim ljudima koji ovdje borave, te kroz opažanja u svakodnevnom životu. Dva totalno drugačija iskustva su pratiti/studirati (američku) politiku iz Bosne i Hercegovine i odavde, na terenu. Imao sam priliku prisustvovati političkom mitingu vodećeg demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Joe Bidena, te upoznati se s bivšom ratnom reporterkom u BiH i ambasadoricom SAD-a u UN-u Samanthom Power”, rekao je Ismail.

Smatra da nije pogriješio što je umjesto studiranja u Londonu i Parizu odabrao Sjedinjene Američke Države.

“Nadam se da će državne institucije, te društvene i nevladine organizacije promijeniti svoj odnos i stipendirati što više naših mladih ljudi na najboljim svjetskim univerzitetima. Također, volio bih pomoći u procesu aplikacija svima koji budu zainteresovani za studij u SAD-u i rado ću odgovoriti na sva pitanja”, kaže Ismail uz zaključak da je počeo razmišljati o doktorskom studiju u SAD-u ukoliko se ukaže dobra prilika.