Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladić albanskog porijekla postao najomraženija osoba u SAD

Martin-Shkreli-607112

Bivši menadžer hedge fonda Martin Shkreli (32) suočen je sa gnjevom javnosti nakon što je kupio prava za prodaju lijeka koji koriste oboljeli od side i preko noći povećao njegovu cijenu sa 13,50 dolara na čak 750 dolara po piluli!

Shkreli, mladić albanskog porijekla, je u ponedeljak izjavio da kompanija neće sniziti cijenu lijeka, izazvavši žestoke reakcije na Twitteru.

Osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Turing Pharmaceuticals, u augustu je za 55 miliona dolara kupio prava za prodaju 62 godine starog lijeka “daraprima”, koji je koristi za liječenje potencijalno smrtonosnih parazitskih infekcija. Ubrzo nakon toga, cijena lijeka, čiji troškovi proizvodnje iznose oko jedan dolar, povećana je na 750 dolara po tableti (povećanje od čak 5.500 odsto!).

Shkreli je za Bloomberg izjavio da je povećao cijenu zato što kompanija “mora da zaradi na lijeku”.

Korisnici društvenih mreža oštro osuđuju Shkrelija zbog povećanja cijene.

“Ovo nije gramziva farmaceutska kompanija koja pokušava da opljačka pacijente, mi samo pokušavamo da ostanemo u poslu”, izjavio je Shkreli, prema pisanju sajta Raw Story.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, tvitovala da je drastično povećanje cijene “sramno”

On je dodao da mnogi pacijenti koriste lijek kraće od godinu dana i da cijena odgovara ceni sličnih lijekova protiv rijetkih bolesti. Osim toga, zarada od lijeka bit će navodno uložena u istraživanje boljih metoda liječenja i skretanje pažnje na toksoplasmozu, parazitsku infekciju koja može da izazove ozbiljne probleme i ugrozi život.

Bolest prije svega pogađa bebe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, uključujući i oboljele od side i raka.

Kada je urednik sajta Fierce Biotech John Carol upitao Shkrelija zbog čega je povećao cijenu lijeka, on mu je odgovorio da je to “velika poslovna odluka, koja koristi svim akcionarima”, ali nije pružio dodatna objašnjenja. Umjesto toga je više puta uvrijedio Carola, nazvavši ga “moronom”, “beznačajnim” i nekim ko “ne razmišlja logično”.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, tvitovala da je drastično povećanje cijene “sramno”.

Shkreli je u ponedeljak izjavio da kompanija neće sniziti cijenu lijeka, izazvavši žestoke reakcije na Twitteru. Ljudi širom svijeta vređali su Shkrelija i nazvali su ga osobom koja je “oličenje svega što je loše” u SAD.