Mladić napustio sve i godinama živi na zabačenom otoku

zach

Ljudima ponekad dođe da odu negdje daleko i započnu novi život.

Jednu takvu životnu priču “režirao” je Zach, 27-godišnjak rođen i odgojen u Japanu.

On je prije šest godina krenuo u avanturu i završio na Aljaski, gdje i danas živi. Njegov život odlučio je proučiti i zabilježiti Anže Osterman, slovenski fotograf. On je proveo mjesec u Zachovom društvu i snimio odlične fotografije. Zach je sigurnost na otoku potražio kod porodice poljoprivrednika, koji se bave uzgojem kamenica. Otok je okružen kitovima i naseljen medvjedima, a znaju biti razdoblja od šest mjeseci u kojima Zach ne vidi nikog osim porodice. Najbliži grad otoku je Ketchikan, udaljen dva sata vožnje avionom.


– Zach je bio prva osoba koju sam vidio čim sam s hidroavionom sletio na otok. On i njegov pas su me pokupili i odveli sebi, a odmah smo osjetili ‘vibru’. Već prvog dana sam znao da će ova priča biti odlična, priča Anže.

Zach živi u kabini s Ericom i Cindy, bračnim parom koji zajedno radi na farmi kamenica. Svakih nekoliko mjeseci Zach i Eric vrate se u civilizaciju kako bi nabavili hranu koja se ne može uzgojiti ni uloviti i napunili generatore plinom, jer im je to jedini izvor snage. Međutim, većina njihovog povrća raste u vrtu i u šumi, hrane se kamenicama, jelenima i ivercima koje love sami, a izvor vode im je maleni potok u blizini doma. Anže je prije jednomjesečnog druženja sa Zachom priznao da nije ni mogao slutiti da bi neko mogao živjeti na ovakav način, ali je nakon svoje avanture promijenio mišljenje.


– Dobijete osjećaj postojanja u mjestu s netaknutom divljinom i pravim životom. Kao da više niste ribe u akvariju, nego uživate u slobodi. Sva anksioznost jednostavno ‘ispari’ iz vas, oduševljen je slovenski fotograf Anže.