Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladima danas seks nije zanimljiv, njihovi roditelji seksali su se puno više

Turisti Zrinjevac 130611

Najnovije istraživanje pokazuje da čak polovina 20-godišnjaka nije imala seks u posljednjih godinu dana.

Studija, sprovedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, pomoću složenih statističkih analiza računala je koliki će broj seksualnih partnera mladi imati prije nego što zađu u srednje godine.

“Ako mladi odluče da promijene svoje ponašanje kad postanu stariji, na primjer, odluče da imaju više seksualnih partnera tokom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Ali, to bi bilo jako neobično”, tvrdi autorka studije Jean Twenge.

Studija je pokazala da će današnja omladina u prosjeku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Barem na zapadu. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualnih aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer su podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazali da danas manje od 7 odsto njih upražnjava seks između dva i pet puta sedmično, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera u posljednjih godinu dana.

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija je pokazala da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao seksualni odnos.

“Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspjeh. U svojim dvadesetim oni rade naporno, a veze i posvećenost partneru shvaćaju vrlo ozbiljno”, tvrdi Helen Fisher, antropolog na Univerzitetu Rutgers.

Ta ozbiljnost odražava se i na njihovo shvatanje rizičnog ponašanja, što je vrlo važan dio seksualne aktivnosti.

“To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihovih godina, te bolesti nisu postojale, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja”, tvrdi Jeffrey Arnett, profesor Univerziteta Clark, i dodaje da mladi koriste kondome u mjeri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Arnett tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja posmatraju kao primjer kako se ne treba ponašati.

“Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, nivo kriminala je upola manji nego prije 20 godina, a opao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to dio trenda manje rizičnog ponašanja”, ističe Arnett.

Profesor vjeruje da su djecu na odgovornije ponašanje podstakle posljedice s kojima su se roditelji suočili.

“Može biti da su djeca vidjela posljedice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, zavisnosti od droga, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji”, ističe.

Moguće je i da je današnje poimanje seksa prije braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan.

“Nekada je seks prije braka bio izazov”, zaključio je Arnett.