Život i zdravlje

Objasnili zašto

Mnogi drže lijekove u ovoj prostoriji, njemački farmaceuti kažu da je to velika greška

31/08/2020

To vrijedi čak i ako ne otvorite pakovanje

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje lijekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo za to logičan izbor, zar ne? No farmaceuti kažu da je to vjerovatno najgore mjesto za kućnu apoteku.

Lijekovi su ondje izloženi velikoj vlažnosti, što će vjerovatno utjecati na to da izgube svoju učinkovitost, kažu iz udruge njemačkih farmaceuta BAH. To vrijedi čak i ako ne otvorite pakovanje.

Umjesto toga, većina lijekova voli hladna i suha mjesta, između 15 i 25 stepeni Celzijevih. Ne bi ih trebalo izlagati visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti.

U frižider idu lijekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti doktor ili apotekar.

Kada živa u termometru pređe 25 stepeni Celzijusa, većinu lijekova i kozmetičkih proizvoda najbolje bi bilo spremiti u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora topline, svjetlosti i vlage.

Ako lijek nije adekvatno čuvan može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja učinkovitosti lijekova. Istodobno može doći do promjene organoleptičkih svojstva, odnosno boje, konzistencije, mirisa i okusa.

Antibiotike tokom ljeta treba čuvati u frižideru jer bi, primjerice, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore i inzulinske injekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Stručnjaci upozoravaju da se lijekovi ipak ne smiju čuvati na temperaturama nižima od nula jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova djelotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjivo će biti to što ima grudvice. Diskoloracija i čudan miris trebaju se smatrati znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu.

U osnovi, ako lijek izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite ga.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.