Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indijski premijer

Modi: Joga je izvor unutarnje snage tokom pandemije

Narendra_Modi_PTI (1)

U godinama prije pandemije Modi i njegovi ministri vodili su velike joga događaje

Joga je postala izvor snage za ljude usred pandemije COVID-19, rekao je indijski premijer Narendra Modi u ponedjeljak tokom virtualnog obraćanja povodom Međunarodnog dana joge.

-Kad se pojavio COVID, nijedna zemlja nije bila pripremljena. U to je vrijeme joga postala izvor unutarnje snage. Joga pomaže u samodisciplini, ulijevala je vjeru ljudima da se mogu boriti protiv ovog virusa – rekao je Modi, prenosi dpa.

Modi je rekao kako su mu zdravstveni djelatnici rekli da su od joge stvorili alat u borbi protiv virusa te da stručnjaci preporučuju joga vježbe disanja, ili pranajamu, za jačanje respiratornog sistema.

Televizijske snimke prikazale su ministre u vladi Modija koji rade jogu u svojim domovima, a sigurnosne snage i vojno osoblje koje vježba jogu – neki na pustinjskim dinama s devama u pripravnosti, a drugi na bojnom brodu na otvorenom moru.

U godinama prije pandemije Modi i njegovi ministri vodili su velike joga događaje.

-Indija je sarađivala sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) na pokretanju mobilne aplikacije s video zapisima o jogi na različitim jezicima – dodao je Modi.

Joga, drevna disciplina koju su hinduistički mudraci prvi prakticirali prije nekoliko hiljada godina, jedan je od najvećih indijskih kulturnih brendova, s milionima praktičara širom svijeta.

Disciplina je više od pukog istezanja ili akrobacije. To je filozofija koja također uključuje meditaciju i vježbe disanja dizajnirane za promicanje harmonije čovjekovpg unutarnjeg jastva s prirodom.

Globalni joga događaji održani su prvi put 2015. godine i tada su Ujedinjeni narodi proglasili 21. juni Međunarodnim danom joge koji se podudara s ljetnim solsticijem na sjevernoj hemisferi.