Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pazite šta jedete

Mogući razlozi zašto ne gubite kilograme

debljina (1)

Problem koji se može odraziti na održavanje zdravog načina života je nedostatak sna

Jedete zdravu hranu i vježbate redovno, barem četiri puta sedmično, ali i dalje ne vidite rezultate. Za neke osobe, odgovor leži u zdravstvenim razlozima, kod ostalih su uključeni simptomi kao što su nedostatak sna ili prejedanje zdravom hranom.

– Samo zato što je nešto zdravo, ne mora da znači da možete prekoračiti dozvoljenu količinu unosa hrane. Sve je u moderaciji. Dok hrana kao što je maslinovo ulje, orašasti plodovi, smeđa riža i avokado spadaju pod zdravu ishranu, svaka ta stvar pojedinačno ima niz kalorija i određenu porciju za unos u organizam. Pokušajte da pregledate unos kalorija prije nego pojedete previše.

– Kada pokušavate da smršate, najčešće se izgladnjujete. Kada gubite kilograme, vjerovali ili ne, jedenje više pomaže. Našem tijelu treba gorivo da bi sagorilo višak masti. Šta unosite u organizam je mnogo bitnije od vježbanja, te ima mnogo veći uticaj. Moguće je da, ako vježbate prekomjerno, preventirate gubljenje kilograma, jer vježbanje može zaustaviti tijelo da sagorijeva kalorije. Naravno, svaka osoba je različita sama po sebi, pa tako i režim ishrane i kvantitet vježbanja.

– Problem koji se može odraziti na održavanje zdravog načina života je nedostatak sna. Kroz rezultate raznih istraživanja prikazano je da osobe koje su imale problema sa snom, su imale veći BMI i razvijanje pretilosti od osoba koje su spavale više od sedam sati. Žene koje nisu dovoljno spavale su imale 32 posto veću šansu za dobijanje kilograma.

– Grickanje, čak i zdrave hrane zna nakupiti više od 1000 kalorija na dan koje možda ne brojite.

– Neke osobe su šokirane kada shvate da kilogrami koji su dobili, ustvari jesu mišići. Tkivo mišića je puno gušće od tkiva masnoća u tijelu, tako da, kako gubite masti iz tijela, nagomilava se kompozicija mišića u određenim područjima. Ovo može rezultirati većom težinom, ali i boljim oblikom tijela. Nemojte se pouzdati samo u vagu – uzimajte mjere struka, ruku i nogu da biste pratili progres gubljenja kilograma.

– Hormon stresa igra veliku ulogu u razvoju gojaznosti. Kortizol, glukokortizoidni hormon, je poznat kao uzrok za nakupljanje masnih naslaga oko struka, a i povećava želju za slatkom i slanom hranom.

– Neka medicinska stanja i lijekovi mogu doprinijeti dobijanju kilograma. Tiroidni nedostatak može uzrokovati smanjenje metabolizma i voditi ka dobijanju kilograma. Postoji i niz lijekova koji imaju kao nuspojavu dobijanje na težini kod nekih osoba. Najčešći lijekovi uključuju hormonalne lijekove, oralne steroide, antidepresive i lijekove za dijabetes.