Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Morske zvijezde kriju tajnu vječne mladosti

23/06/2015

Švedski naučnici otkrili su da tajnu vječne mladosti kriju morske zvijezde koje se razmnožavaju diobom i nadaju se da će to otkriće pomoći u istraživanjima s ciljem prolongiranja starenja i kod ljudi.

Grupa naučnika sa Univerziteta u Gothenburgu je uradila istraživanje o morskim zvijezdama i ustanovila da zvijezde koje se razmnožavaju bespolno imaju specifičan DNK i da mogu živjeti stoljećima bez starenja.

Ovo otkriće važi samo za morske zvijezde koje se razmnožavaju bespolno, a ne i za one koje se spolno razmnožavaju.

Jedna od učesnica istraživanja Helen Nillson Skold je kazala da je ključ ove pojave činjenica da se prilikom kloniranja ćelija morske zvijezde ne troše i ne skraćuju telomeri, odnosno završeci kromosoma, što je slučaj sa telomerima čovjeka i drugih živih bića.

Ona dodaje da telomeri kod ljudi vremenom bivaju sve kraći i da tako dolazi do oštećenja strukture DNK, što onda stvara pogodno tlo za pojavu bolesti, starenje i umiranje čovjeka.

Naučnici očekuju da bi ovo otkriće moglo biti vodilja u eksperimentima i istraživanjima koja se vrše s ciljem usporavanja starosti kod ljudi.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “Genetics Society”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.