Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"BKM" i "Hercegovina Bike"

Mostarci vozili 10. biciklijadu Djeda Mrazeva

djed mraz mostar biciklisti

Direktor “Nextbike” projekta za BiH Ahmed Ćerimović kazao je kako je da će navedeni projekt gradskih bicikala u Mostaru biti operativan najvjerovatnije od 1. marta

U povodu božićnih blagdana i novogodišnjih praznika u Mostaru je u nedjelju održana tradicionalna, deseta po redu biciklijada Djeda Mrazeva u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar (BKM) u saradnji s Udruženjem za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”.

Start i završetak biciklijade bio je ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a vozio se krug po cijelom gradu u dužini od oko 15 kilometara.

– Danas je lijep i sunčan dan, imali smo više stotina sudionika, tu su bili i naši gosti iz Imotskog i Sarajeva, a ono što me posebno veseli je jako velik broj djece koja su ponovno bila s nama. Imali smo i jedno promotivno iznenađenje, odnosno sistem javnih bicikala koji je Mostar dobio, a koja su građani danas vozili. U svakom slučaju ovim događajem smo iz Mostara poslali jako lijepu sliku – istaknuo je predsjednik BKM-a Toni Zorić.

Direktor “Nextbike” projekta za BiH Ahmed Ćerimović kazao je kako je da će navedeni projekt gradskih bicikala u Mostaru biti operativan najvjerovatnije od 1. marta.

– Danas smo imali simbolično predstavljanje projekta, sve je već spremno, ali sačekat ćemo malo ljepše vremenske uvjete pa će “Nextbike” biti potpuno operativan na proljeće – kazao je Ćerimović.

Istaknuo je kako će u Mostaru biti postavljeno ukupno 50 bicikala na osam lokacija.

– Projekt smo proveli u suradnji s Gradom Mostarom, sufinansiran je od Fonda za zaštitu okoliša FBiH i drago mi je da će i Mostarci imati priliku koristiti ovaj sistem javnih bicikala, da će imati priliku koristiti bicikl kao svoje prijevozno sredstvo i sigurno će to biti novi oblik javnog prijevoza koji će za njih biti ekonomičan, cjenovno i ekološki prihvatljiv, ali sigurno dobar i za njihovo zdravlje – naglasio je Ćerimović.

Ispred Kosače je upriličeno fotografisanje Djeda Mrazeva i građana Mostara, a druženje se nastavilo u Zimskom gradu Adventu na šetnici Nikole Šubića Zrinskog uz muziku i božićno-novogodišnje delikatese.

Kao i prethodnih godina, Djeda Mrazevi najmlađim građanima Mostara koji su se zatekli na ulicama dijelili su slatkiše, te prigodne darove.