Katarina Ilić

Mostarka iz Njemačke krenula na odmor u BiH, nisu joj dopustili ulazak u avion

katarina-ilic

Katarina Ilić je navela kako joj gospođa na letu za Sarajevo rekla kako joj je putovnica nevažeća za BiH i kako ne može na let za Sarajevo

Katarina Ilić živi u njemačkom Siegenu. Rođena je u Mostaru i ima hrvatsko državljanstvo. Nedavno je doživjela neugodnost kad je iz Kölna preko Berlina htjela avionom otputovati u Sarajevo. Ona nije stigla iz Berlina do Sarajeva jer joj je “zabranjen” ulazak u BiH.

Put u Berlin prošao je uredno, bez ikakvih problema, ali iz Berlina do Sarajeva nije stigla. Katarina je ostala šokirana u Berlinu jer joj je “zabranjen” ulazak u BiH. Putovnica koja joj istječe 02. novemra 2019., za BiH nije valjana. Da apsurd bude veći, Katarina putovnicu ne može produžiti dok ne istekne važeća, a s njome ne može ući u BiH.

Njenu priču Fenix prenosi u cijelosti:

– Kupila sam kartu za let Köln-Berlin-Sarajevo. Od mog doma do zračne luke je 130 km. Po dolasku u Zračnu luku Köln-Bonn sam se prijavila. Djelatnica mi je rekla da prilikom presjedanja s jednog aviona u drugi ne trebam uzimati prtljagu jer se prtljaga odmah prebacuje na drugi let, odnosno na moj let za Sarajvo. Uredno, bez ikakvih problema sam krenula iz Bonna za Berlin.

U Berlinu prolazim kroz policijsku kontrolu. Policajac gleda moju putovnicu, pita letim li za Sarajevo, uredno odgovaram da i čovjek mi uredno zaželi ugodan let. I dobaci na kraju da mi putovnica vrijedi još 90 dana. Ja mu odgovaram da znam da ću po povratku za 14 dana ići u hrvatski generalni konzulat u Düsseldorf i predati zahtjev za novu.

Znači prolazim bez ikakvih problema policijsku kontrolu.

Na ukrcavanju ulazim zadnja jer je bilo dosta putnika. Predajem jako neljubaznoj gospođi u avionu Eurowingsa moju putovnicu. Htjela sam skenirati kartu s mobitela za ulazak. Gospođa mi govori da mi je putovnica nevažeća za Bosnu i Hercegovinu.

S nevjericom je gledam i pitam kako nije u redu? Putovnica vrijedi još do 02.11.2019. godine. Ne zaboravimo da je dan kada sam letjela bio 05.08.2019.

– Ne gospođo, vi ne možete u BiH jer BiH zahtjeva da putovnica bude najmanje tri mjeseca važeća – kaže mi.

Odgovaram joj da je važeća do novebra. Idem samo na dvije sedmice u BiH, na odmor. Vraćam se 16. avgusta jer moram biti na poslu 19. avgusta. Usput je pitam zašto mi u Köln-Bonnu niko nije rekao za to.

Na to je njen odgovor bio kako to kolegicu u Köln-Bonnu ne zanima. Opet joj kažem da su u toj zračnoj luci vidjeli moju putovnicu i vidjeli gdje putujem.

Ona ne želi daljnju komunikaciju, zove nekoga na telefon i javlja da ja nemam važeći dokument i da ne mogu letjeti za Sarajevo. Ja nju molim da razgovaram s njenim šefom, ali me ona pita tek kad mi je let za natrag. Odgovaram joj da se vraćam autom i vidim da mi ne vjeruje, prevrće očima. Ja je pitam da li je to toliko važno, pa mogu se vratiti čime želim.

Vidno potresena i uplakana stojim u Berlinu u zračnoj luci i ne znam šta činiti. Gospođa još razgovara sa svojim šefom, govori da nemam važeći dokument i prekida razgovor. Zadnje što je rekla, bilo je da ne smijem letjeti i da će mi kofer biti vraćen, a let u 12.40 kreće za Sarajevo bez mene. Tek sada nastaje problem. Ljude koji su u Sarajevu trebali doći po mene moram zvati i otkazati. Termine koje sam napravila u Mostaru moram otkazati. Ali najgore u svemu tome Berlin je od moje kuće u Njemačkoj udaljen 600 kilometara. Baš u ovom gradu ne poznajem nikoga.

Idem na šalter Informacija od Eurowingsa i gospođa na šalteru me već očekuje. Kaže mi da su joj rekli kako “jedan gospodin ne leti”. Odgovaram joj da sam još uvijek žensko.

Ona mi govori da su joj rekli da je riječ o muškarcu. Odustajem od uvjeravanja da sam žensko i pitam je zašto ne mogu nastaviti put. Ona ljubazno odgovara da pričekamo šefa da će ga zvati jer on očekuje njen poziv kada se ja pojavim. Stojim i čekam.

Dok čekam zovem hrvatski konzulat i govorim šta se dogodilo. Gospođa koja se javila mi govori da nemam važeći dokment i da mi oni ne mogu pomoći.

”I da sada dođete na konzulat mi vam ne možemo poništiti putovnicu i odmah izdati novu”, govori mi službenica iz konzulata. Zovem BiH konzulat u Berlinu, Stuttgartu, Frankfurtu, niko se nije javio.

Dolazi jedan šef i kaže mi da je dobio pogrešne informacije, dolazi drugi šef i zaključuju da mi je već u Kölnu trebalo biti rečeno da ne mogu putovati u BiH. Da su mi rekli, mogla sam kartu preusmjeriti za Split, ovako sam kartu već iskoristila. Prvih 110 eura “padaju u vodu”, rekli su.

Kažu mi da mogu letjeti za Split, ali troškove karte (225) eura moram snositi sama. Pitam ih kako se vratiti u Köln, kažu “može ali karta košta 220 eura”.

Moj mi dečko javlja da će doći po mene u Frankfurt. Nakon velike potrage za koferom, tri sata hodanja, izgladnjela i izmorena, uspijevam bukirati let iz Berlina za Frankfurt. Ipak je bliže nego da dolazi po mene u Berlin. Frankfurt je od moje kuće udaljen 140 kilometara. Kartu plaćam 106 eura. Odmor mi je upropašten, a nikoga za to nije briga. Niko mi neće nadoknaditi troškove, niti izgubljeno vrijeme, ispričala je Katarina Ilić.

Iz Fenixa su u nadležnom hrvatskom konzulatu provjerili navode Katarine Ilić i saznali da nije istina da ona nije mogla izvaditi novu hrvatsku putovnicu prije isteka stare.

-Ovdje je očito riječ o neobaviještenosti hrvatske državljanke koja je morala znati da građani Evropske unije prilikom putovanja u druge zemlje moraju imati važeću putovnicu koja u trenutku putovanja ne ističe tri mjeseca kasnije. Osim toga, kao hrvatska državljanka gospođa Katarina Ilić je mogla u BiH putovati i sa važećom ličnom kartom tako da joj putovnica nije ni trebala, rekli su za Fenix u hrvatskom konzulatu.