Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Možda nisu bolji vozači, ali su žene u mnogo čemu bolje od muškaraca

zene muskarci

Desetljećima muškarci se hvale da imaju puno bolji osjećaj za prostor i orijentaciju od žena, te da su zahvaljujući tome bolji vozači, pomorci i planinari. Sviđalo se to damama ili ne, nauka ih u tome podržava – muškarci će zaista prije nego žene pronaći put do određene lokacije.

I žene imaju konje za utrku, a to samo dokazuje da su biološki muškarci i žene uveliko različiti i dok primjerice muškarcima bolje ide snalaženje u prostoru, žene su nježnije, bolje čuju i imaju bolje osjetilo mirisa. Evo kako stvari stoje između žena i muškraca.

  • Nježniji dodir

Možda zvuči kao klišej, ali studija objavljena u časopisu Journal of Neuroscience otkrila je da žene zaista imaju profinjeniji osjećaj dodira, a sve zbog toga što imaju manje prste. Kako tvrde naučnici, ljudi s manjim prstima imaju gušće postavljene osjetilne receptore i bolje reagiraju na stimulacije. Ženska su osjetila generalno oštrija i one su neurološki “programirane” za brižnost.

  • Sluh

Kad sljedeći put optužite partnera da vas ne sluša, sjetite se da možda i nije kriv. Muškarci će pet i po puta češće izgubiti sluh od žena prema istraživanju iz 2008. godine. Za ovu pojavu zapravo ne postoji naučno objašnjenje jer djevojčice i dječaci u djetinjstvu podjednako dobro čuju. Gubitak sluha kod muškaraca počinje u 32. godini, a kod žena nakon 37.

  • Miris

Žene također pobjeđuju u duelu oko osjetila mirisa. Prema studiji objavljenoj prošle godine ženski mozak u prosjeku sadrži 43 posto više stanica i 50 posto više neurona u dijelovima koji su zaduženi za miris. Primjerice, žene su puno bolje u prepoznavanju mirisa ljudi, a estrogen, ženski spolni hormon, još pojačava osjetljivost na miris.

  • Okus

Iako su najpoznatiji kuhari na svijetu uglavnom muškarci, nauka je dokazala da žene ipak imaju bolje osjetilo okusa i to zahvaljujući većem broju okusnih pupoljaka na jeziku, stoji u studiji sa Sveučilišta Yale. Oko 35 posto žena ima izvrsno osjetilo okusa što znači da mogu identificirati slatko, kiselo i gorko jače nego što je to uobičajeno, u odnosu na 15 posto muškaraca.

  • Fokusiranje na detalje

Možda vam nije drago ako vam muž zaboravi godišnjicu braka, no studije su pokazale da žene puno bolje pamte “sitne” stvari dok će se muškarci više skoncentrisati na “širu sliku”. Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Psychological Science, a provedeno među studentima pokazalo je da studentice puno više pažnje pridaju detaljima dok studenti više “brzo” čitaju. Iste će navike i stavove prenijeti i kasnije u život i to će uticati i na njihov odnos prema kućanstvu i na karijeru.

  • Osjećaj hladnoće

Ako u ovo doba godine vodite bitke oko centralnog grijanja, imajte na umu da je ženama zaista hladnije. Žensko tijelo radi zalihe masti posve drugačije nego muško – skuplja se u tankom, ujednačenom sloju odmah ispod kože dok je sloj koji se skuplja kod muškaraca neujednačen i još tanji.

“Ako stavite muškarca i ženu u istu okolinu i polako spuštate temperaturu, žena će smanjiti protok krvi prema ekstremitetima puno brže od muškarca, a time će joj i temperatura biti niža”, objasnio je Mike Tipton sa Sveučilišta Portsmouth.

Obzirom da nam je većina osjetilnih stanica za hladnoću/toplinu smješteno u koži, nije ni čudo da osjećamo hladnoću ako su nam ekstremiteti hladni, koliko god unutrašnji organi bili topli.