Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mrtva žena “rodila” mrtvorođenče deset dana nakon smrti

sanduk

Deset dana nakon što je proglašena njena smrt, 33-godišnja Nomveliso Nomasonto Mdoyi iz Južnoafričke Republike “rodila” je mrtvorođenče. Žena se požalila da teško diše, a ubrzo nakon toga preminula je.

Njeno tijelo predano je pogrebnom poduzeću kako bi se organizirao pogreb. Deset dana kasnije, tokom obreda pokopa te majke petero djece, djelatnici pogrebnog poduzeća između njenih nogu primijetili su mrtvu bebu, prenosi Index.

Kako pišu lokalni mediji, opuštanje mišića nakon smrti te nakupljanje bakterija mogu dovesti do “poroda”, odnosno izlaska djeteta iz tijela.

“Kad smo prebacivali tijelo iz mrtvozorničkog postolja u lijes primijetili smo novorođenče među njenim nogama. Beba je bila mrtva. Bio sam toliko šokiran u uplašen da nisam vidio ni spol bebe. U ovom sam poslu 20 godina, ali nikad nisam čuo za nešto ovakvo”, ispričao je medijima direktor pogrebnog poduzeća Fundile Makalana.

Majka preminule, 76-godišnja Mandzala Mdoyi je u šoku.

“Molimo educirane ljude da nam objasne kako se ovo moglo dogoditi. Imam više od 70 godina i nikad nisam čula za ovako nešto. Zašto se to dogodilo mom djetetu”, rekla je.

U njihovom mjestu pojavile su se priče o vradžbinama, a porodica je odlučila bebu kremirati s majkom. Nije poznato bi li liječnička intervencija spasila bebin život.