Život i zdravlje

Neugodan problem

Muči vas zatvor? 4 načina da veliku nuždu obavite odmah

23/01/2019

Kafa nije jedina stvar na ovoj listi

Budimo iskreni – od svih probavnih problema najozbiljniji nije zatvor, ali može biti najneugodniji.

Srećom, postoje jednostavni načini kako… ubrzati stvari! Ono što posebno oduševljava je činjenica da su svi vrlo pristupačni i prirodni, a s njima se sigurno slažu i doktori.

1. JEDITE VLAKNA

Prehrana bogata vlaknima snižava nivo holesterola i šećera u krvi, sprječava nastanak hemoroida i rak debelog crijeva i koriste se u liječenju zatvora. Žitarice pune vlakana sadrže i celulozu koja tvori glavnu masu neprobavljive hrane, stimulira rad crijeva i pospješuje njihovo pražnjenje. Biljna su vlakna, stoga, neophodna za održavanje normalne funkcije probavnoga trakta. Vjeruje se kako su vlakna iz žitarica najvažnija za normalnu funkciju crijeva – ona povećavaju količinu stolice i sprečavaju zatvor.

2. JEDITE SUHE ŠLJIVE

Poznato je da šljive potiču probavu i pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja također uravnotežuju nivo holesterola u krvi. Osušene šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.

3. NE PRESKAČITE JUTARNJU KAFU

Kofein potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu te žuči u probavnom traktu. To dakako ne znači da kafa garantuje savršenu probavu, ali će je ubrzati, pogotovo ako šoljicu kafe popijete odmah poslije doručka.

4. VJEŽBAJTE!

Tjelesna aktivnost pojačava kontrakcije stijenke crijeva, što može olakšati prolazak hrane kroz probavni trakt i smanjiti trajanje ovog procesa. Važno je napomenuti kako bi vježbači trebali pričekati sat do dva nakon jela prije nego li treniraju. U suprotnom mogu krv “povući“ iz probavnog trakta, gdje je potrebna, u mišiće i tako oslabiti peristaltiku, tj. usporiti probavu.

Komentari

Autor: Ordinacija.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.