Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Munja na polju u Slavoniji napravila rupu od pet metara

munja-rupa

Duboka je oko 5 metara, a spaljeni dio njive velik je kao nogometno igralište

Ove se sedice u Hrvatskoj dogodilo nešto prilično neuobičajeno. U mjestu Bapska u istočnom dijelu Hrvatske nastala je rupa u zemlji – od udara munje.

Munja je zapravo visokoenergetska električna eksplozija. Kad se stvori glavna iskra, deseci hiljada ampera sruče se kroz grmljavinski kanal, a zrak se trenutno zagrije na oko 25 000 stepeni. Pregrijani zrak se eksplozivno širi i stvara se udarni val odnosno cilindar visokog tlaka koji putuje brže od zvuka. Kako se on širi, nakon desetak metara on slabi i tada ga sustiže i zvuk – grmljenje.

Takav val ima snagu kao nekoliko kilometara dinamita i može oštetiti okolne objekte i ubiti živa bića u blizini, posebno manje životinje. Sama munja zapravo će rijetko napraviti štetu. Istraživanja pokazuju da prosječna grmljavina na udaljenosti nekoliko centimetara od samog grmljavinskog kanala stvara tlak od jedne do dvije atmosfere, od udarnog vala okolne stvari vibriraju, kuće se tresu, a čovjeku može probušiti bubnjić, slomiti kosti, čak i oštetiti organe kao što su jetra, slezena i pluća.

Jasno je, dakle, da munja ima takvu snagu da udar u zemlju može napraviti krater. U literaturi se spominje nekoliko sličnih slučajeva, a najpoznatiji je onaj iz 1856. u Kensingtonu u američkoj državi New Hampshire u kojem se spominje rupa duboka čak 10 metara i tridesetak centimetara široka. U Texsasu je prošle jeseni grom razbio asfalt na parkiralištu, komadi su se razletjeli u krugu od petnaestak metara.

Ova rupa je nastala u oluji koja je u utorak navečer zahvatila istočnu Slavoniju, uzrokovala brojne munje i istresla 5-6 litara kiše po kvadratnom metru. Rupa je promjera desetak centimetara pa na prvi pogled i ne izgleda impresivno. Duboka je međutim oko 5 metara, a spaljeni dio njive velik je kao nogometno igralište. Nenadoknadiva šteta, samo jedna u nizu prirodnih katastrofa koje su nas pogodile.