mostar

Mural s likom Vladimira Preloga ujedinjuje umjetnost i nauku

FOTO: Udruženje Rezon/Fena

Vladimir Prelog je ličnost koja utjelovljuje svrhu svih humanističkih i prosvjetiteljskih ideala

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih naučnika, nobelovac Vladimir Prelog, oslikan je na objektu Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar.

Ova kulturno-umjetničkoj intervencija je ideja Udruženja za unapređenje urbane kulture, savremene i javne umjetnosti “Rezon” koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke HNK-a, pod nazivom “Projekt doprinosa razvoju i širenju nauke/popularizacije nauke”.

Vladimir Prelog je ličnost koja utjelovljuje svrhu svih humanističkih i prosvjetiteljskih ideala.

“Vjerujemo da je isticanje ideje o svrsi i funkciji nauke, motiv koji se treba uvijek i iznova promovisati i nagrađivati, odnosno uvijek interpretirati kao model i odabir kojem se teži. Konačno, tome između ostalog i služi spomenička baština, počasna plastika, murali i vizuelni prostor koji nas okružuje, kao medij informisanja, odgoja i uspostavljanja vrijednosti”, priopćeno je iz Udruženja „Rezon“.

Autorice murala su Karla Ćosić i Iris Ivković, članice tima Udruge „Rezon“, zvanične platforme Street Arts Festivala Mostar s misijom rekreiranja društvenih dinamika kroz umjetnost, kulturu, različitost i inkluziju.

Osim umjetničke vrijednosti, ovaj projekat doprinosi i afirmaciji novih, mladih autorica.

Kreativnim korištenjem postojećih i realizacijom novih sadržaja postiže se stvaranje i razvijanje kritičkog razmišljanja te unapređenje kulturnog života grada i umjetničke scene BiH.