Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajedničke vrijednosti

Murali s porukom “Muzika spaja” na dvije škole u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Foto: CRS
Mural na školi u Istočnom Sarajevu

Predstavljanje murala obilježeno je simbolično na Međunarodni dan djece, te su u sklopu programa zajedno nastupili učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo

Sinoć su ispred dvije muzičke škole – u Sarajevu i Istočnom Sarajevu – predstavljeni murali „Muzika spaja“ koji su dio istoimene kampanje USAID-ovog projekta PRO-Budućnost i Udruženja građana Pogon.

Cilj kampanje „Muzika spaja“ je pružanje alternativnih sadržaja dominantnim narativima koji negativno utječu na povjerenje između različitih naroda. Murali koji su oslikani na dvije škole simboliziraju zajedničke vrijednosti, izgradnju povjerenja i povezivanje različitih grupa i naroda kroz kulturu i umjetnost.

Foto: CRS
Mural na školi u Sarajevu

„Raduje me što je Vlada Sjedinjenih Američkih Država prepoznala da murali i grafiti mogu slati pozitivne poruke saradnje iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva cijeloj Bosni i Hercegovini. Identični murali kojima se ovdje divimo pokazuju kako umjetnost u BiH može povezivati. Umjetnost i muzika su važni alati u izgradnji povjerenja i razumijevanja“, kazao je Robert Lopez, v.d. direktora USAID-a.

U vremenu kada se vizuelna komunikacija koristi za produbljivanje nerazumijevanja, USAID, PRO-Budućnost i Pogon žele pokazati da murali mogu biti i tačka spajanja. Autorica murala je Aleksandra Nina Knežević, a oslikao ga je Benjamin Čengić sa organizacijom Obojena klapa.

Predstavljanje murala obilježeno je simbolično na Međunarodni dan djece, te su u sklopu programa zajedno nastupili učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo.

Foto: CRS
Nastup mladih muzičara

„Djeca koja se bave muzikom govore univerzalnim jezikom i ne poznaju granice. Muzika potiče drugarstvo i razvoj socijalnih vještina. Uz pomoć muzike djeca se lakše uklapaju u zajednicu i razvijaju osjećaj kolektivnog duha i tolerancije, te zajedničkim muziciranjem prevazilaze eventualne razlike. Upravo to je učinio projekat PRO-Budućnost“, kazala je Lamija Šošić, direktorica muzičke škole u Novom Sarajevu.

„Da muzika nema granice pokazuje i ovaj susret. Nadamo se da je ovo tek početak ove divne saradnje“, dodala je Mirjana Učur, direktorica muzičke škole u Istočnom Novom Sarajevu.

Program kampanje „Muzika spaja“ upotpunio je nesvakidašnji performans u vidu nastupa učenika na panoramskom autobusu koji je kružio gradom.

Foto: CRS
Učenici nastupili u panoramskom autobusu koji je kružio gradom

Prvi susret učenika dvije muzičke škole desio se krajem prošle godine kada je Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo ugostila učenike iz Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo na zajedničkom koncertu „Muzika spaja“. Iako su jako blizu jedna drugoj, bilo je to prvi put da su se dvije škole na ovaj način povezale i počele saradnju.

USAID kroz projekat PRO-Budućnost godinama kreira prilike za približavanje ljudi, te je i ovaj događaj poslao drugačiju poruku iz dva komšijska grada – onu o boljoj zajedničkoj budućnosti i poslužio kao primjer svima da treba raditi na jačanju odnosa među ljudima u ovoj zemlji.

Kampanju „Muzika spaja“ kontinuirano podržavaju predstavnici lokalnih i gradskih vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva.