Južna Koreja

Muškarac oslobođen nakon što je nedužan proveo 20 godina u zatvoru

zatvor333

Serijska ubistva počinjena su u Južnoj Koreji između 1986. i 1991. Javno poznata pod nazivom “Ubistva u Hwaseongu”, zvjerski je ubijeno 11 žena, uključujući 13-godišnju djevojčic

Zatvorenik, koji je proveo 20 godina iza rešetaka zbog ubistva koje nije počinio u Južnoj Koreji, oslobođen je optužbi nakon što je ubica priznao zločin, prenosi Anadolu Agency (AA).

Okružni sud u Suwonu presudio je da Yoon Seong-Yeo, koji je osuđen na zatvor zbog silovanja i ubistva mlade djevojke 1988. godine, nije kriv.

Sudija Park Jeong-Je izvinio se Yoonu u ime pravosuđa zbog njegovih patnji zbog prošlih pogrešnih presuda suda i nepravedne kazne.

Nakon odsluženja 20 godina zatvora, Yoon, koji je 2009. godine bio na uslovnom otpustu, obratio se sudu kako bi ispravio kaznu nakon što je prvobitni ubica Lee Chun-Jae prošle godine priznao svoj zločin.

Serijska ubistva počinjena su u Južnoj Koreji između 1986. i 1991. Javno poznata pod nazivom “Ubistva u Hwaseongu”, zvjerski je ubijeno 11 žena, uključujući 13-godišnju djevojčicu.

Yoon je optužen da je serijski ubica. Nije priznao da je kriv, uprkos policijskoj torturi da prizna krivicu.

Policija je na kraju prestala kriviti Yoona za druga ubistva, tvrdeći da je bio impresioniran ubistvima i kopirao ih.

Poznato je da je prvo ubistvo u Južnoj Koreji inspirisano filmom “Dnevnik ubistava” južnokorejskog režisera Bong Joon-hoa iz 2003. godine, koji je prošle godine osvojio Oskara za svoj film “Parazit”.