Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muškarci mogu procijeniti je li neka žena vjerna ili nije

zena-muskarac

Muškarci mogu reći koliko je neka žena nevjerna samo na temelju njenog izgleda, pokazalo je novo istraživanje koje je proučavalo može li se vjernost prosuditi samo gledajući stranca suprotnog spola.

“Zapanjujuće je da su muškarci mogli točno prosuditi prema fotografijama nakon kratke prezentacije, s obzirom na to da je inače tačnost prosuđivanja relativno slaba”, komentirali su stručnjaci sa Univerziteta zapadne Australije u studiji objavljenoj u naučnom časopisu PLOS One.

U dva eksperimenta psihologinja Samantha Leivers i njezini kolege, Leigh W. Simmons i Gillian Rhodes, zaključili su da heteroseksualni muškarci mogu izabrati vjerniju ženu između dvije, gledajući samo sliku.

No, sudionici istraživanja nisu mogli procijeniti isto gledajući pojedinačno žene, a to je dovelo do zaključka da je za vjernost procjenjivanja ipak potrebna usporedba.

Istraživači su koristili 34 fotografije heteroseksualnih žena u dobi od 20 do 42 godine, a imali su informacije jesu li te žene prevarile svoje partnere, ili su pak bile vjerne.

Modele su grupirali u 17 parova: jedna žena je priznala da je prevarila svog partnera dva ili više puta, dok druga nikad nije prevarila svog partnera.

Fotografije parova su pokazane sudionicima, a njih 43 morali su odlučiti koja je vjernija.

Preostalih 29 sudionika zamoljeni su da ocijene koliko se kojoj ženi može vjerovati, odnosno koliko je pouzdana.

Istraživanje je pokazalo vezu između pouzdanosti i tačno procijenjene vjernosti.

Potom su napravili drugi eksperiment s novim uzorkom od 60 muškaraca kako bi vidjeli mogu li potvrditi njihova početna zapažanja.

U 55 do 59 posto vremena, muškarci su bili tačni u procjeni, a istraživači su zaključili kako su muškarci sposobni prosuditi vjernost žene samo na temelju izgleda.