Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Muškarci podložni gojaznosti kada postanu očevi

22/07/2015

Američki naučnici uradili su zanimljivo istraživanje kojim su ustanovili da su muškarci skloni gojaznosti nakon što postanu očevi.

Profesor Craig Garfield predvodio je grupu naučnika s američkog Univerziteta Northwestern koji su uradili istraživanje u kojem je učestvovalo više od 10.000 ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da svaki muškarac nakon rođenja prvog djeteta dobije u prosjeku dva kilograma.

Garfield ističe da se gojaznost kod očeva povezuje sa nužnim promjenama svakodnevnih životnih navika, koje se ogledaju u većoj odgovornosti i obavezama, a manje vremena izdvojenog za sport i rekreaciju.

“Nakon dolaska djeteta, u kući je na trpezi sve više slatkiša, a ono što ostane iza djece, uglavnom pojedu očevi”, tvrdi Garfield i dodaje da je gojaznost uočena i kod očeva koji žive odvojeni od svoje djece.

Naučnici upozoravaju da gojaznost može biti uzrok pojavama različitih oboljenja, pa pozivaju ljekare da ukazuju roditeljima, posebno muškarcima na te činjenice.

Detaljni rezultati pomenutog istraživanja objavljeni su u časopisu “American Journal of Men's Health”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.