Život i zdravlje

Muškarci se plaše inteligentnih žena

21/10/2015

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da muškarce manje privlače žene koje su inteligentnije od njih.

Istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu “Personality and Social Psychology Bulletin”, pokazalo je da muškarce privlači ideja o zabavljanju sa inteligentnom ženom, ali im se isto to u realnom životu previše ne dopada.

Istraživanje su proveli naučnici i istraživači sa Univerziteta Buffalo, Univerziteta California Lutheran i Univerziteta u Teksasu.

U istraživanju je učestvovalo 105 muškaraca koji su imali zadatak da pročitaju dva hipotetička scenarija. U prvom ih pripadnica suprotnog pola nadmašuje u kursu iz matematike i engleskog jezika, dok u drugoj verziji ostvaruje slabije rezultate od ispitanika. Muškarci su zatim ove žene trebali da zamisle kao moguće partnerke.

Muškarci su žene koje su ostvarile bolje rezultate ocijenili kao poželjnije partnerke, i pokazali više interesovanja za njih nego za žene čiji su rezultati bili slabiji.

Međutim, kada su upitani da li bi zaista izašli sa takvom ženom, većina muškaraca je pokazala nezainteresovanost, ocijenivši potencijalnu partnerku manje atraktivnom i pokazujući manje želje za razmjenu kontakt informacija.

Naučnici smatraju da se uzrok ove pojave krije u “osjećanju potisnute muškosti u prisustvu žena koje su inteligentnije od njih”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.