Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muškarci uglavnom završe sa ženama koje izgledaju kao njihove majke

muskarac-majka-zena

Podsjeća li vas vaša djevojka ili supruga na nekoga? Ima li možda istu boju kose kao vaša majka ili su slično građene? Ako primijetite bilo kakve sličnosti onda ste i vi jedan od muškaraca koji je pronašao ženu koja je slika i prilika vaše majke.

Prema istraživanju koje je provedeno u Finskoj, muškarci uglavnom završe sa ženama koje izgledaju kao njihove majke. Naučnici su istraživanje radili na 70 muškaraca i žena i kada su ih usporedili s njihovim roditeljima, došli su do zadivljujućih podataka.

Niti jedan muškarac nije izgledao poput oca svoje žene, dok je gotovo svaka žena bila vrlo slična majkama muškaraca.

– Nema ništa loše u tome ako muškarce privlači žena koja je slična njihovoj majci. Evolucija i prirodna selekcija ‘programirala’ nas je da tražimo partnere iste vrste. A budući da su muškarci prvi i najbliži kontakt ostvarili sa svojom majkom, ona je postala primjer onoga što traže. Očevi jednostavno ne ostavljaju takav utjecaj na svoje kćeri – kaže psihologinja Urszula Marcinkowska.

No, ovo ne staje samo na izgledu. Odnos muškaraca s majkom utječe i na to kakve će muškarci kasnije imati odnose sa ženama, tvrdi sociolog Michael Kimmel. Najbolje će sa ženama u životu proći muškarci koji su bili povezani sa svojim majkama, dok će oni koji su imali loše odnose, tražiti ženu koja je ista kao njihova majka.

– No, to često loše završava jer će preko te žene pokušati popraviti slomljene odnose i to na kraju većinom ne završava dobro – kaže pak stručnjak William Pollack.