Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muškarcima koji dugo pričaju na telefon je lošija kvaliteta sperme

mobitel

Izraelski naučnici utvrdili su da muškarci koji drže mobitel u džepu hlača ili razgovaraju na telefon jedan sat dnevno, riskiraju lošiju kvalitetu sperme.

Istraživanje pokazuje da je broj spermatozoida smanjen i ako se razgovara na telefon koji se puni ili ako im je telefon pokraj kreveta tokom noći.

Kvaliteta sperme muškaraca u zapadnim zemljama postojano pada. Zabrinjava činjenica da 40 posto parova ima teškoće kod začeća.

Toplina i elektromagnetski valovi koje emitira mobilni telefon kao da kuhaju spermu uzrokujući da umre.

Izraelski naučnici posmatrali su 106 muškaraca tokom godine dana. Pokazalo se da su oni koji su razgovarali na telefon više od jednog sata tokom dana, imali dva puta slabiju kvalitetu sperme.

Kod oko 47 posto muškaraca koji su držali telefon unutar 50 centimatara od prepona, ustanovljena je sperma znatno slabijeg kvaliteta u usporedbi sa prosječnim stanjem u populaciji, a to je oko 11 posto.

Studija je objavljena u Reproductive BioMedicine i podupire slične studije koje ukazuju na vezu smanjene plodnosti i upotrebe mobilnih telefona. Broj spermatozoida pao je na razine koje začeće čine težim.

Ako ne uspijete začeti dijete u roku od godine dana, razmislite da li je tome kriva ovisnost o telefonu.

Muškarci bi trebali misliti na zdravlje i pokušati držati telefone dalje od genitalija i svakako ih isključiti dok se pune.