Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruši predrasude

Na Enesin var nema reklamacija: Ispočetka je bilo ‘nije ovo za tebe, odustani’

enesa

Enesa je jedna od samo dvije zavarivačice u FBiH, završila je obuku za zavarivanje u preduzeću GS TMT Travnik

“Ja stojim iza svog rada i potpišem se na sve svoje komade koje ja uradim”, poručuje Enesa Lugonja, jedna od dvije zavarivačice u Federaciji.

Na pitanje kako su njene kolege gledale na nju kao jedinu ženu u firmi gdje je oko 100 muškaraca, profesionalna zavarivačica kaže:

“Pa vjerujte, ispočetka je bilo ‘nije ovo za tebe, odustani'… Ja sam rekla, ako nije za mene otiđi i reci ženi ne vidim je u ovom poslu. To je bilo prije četiri, pet godina. A sada, imam ravnopravnost sa sve i jednim muškarcem, mogu raditi isti posao ko i oni”, kaže Enesa.

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH. Ruši predrasude o muško-ženskim poslovima.

Naime ona već pet godina radi kao zavarivačica u preduzeću GS TMT Travnik. Radila je ona i u štampariji, tvornici obuće. Ali najbolje se osjeća kao zavarivačica gdje već pet godina na var nije imala ni jednu reklamaciju na svoje varove.

Mirotvorac u firmi

Često joj pomažu radne kolege ali i ona njima. Svi o Enesi jako lijepo govore kao jedinoj ženi među 100 muškaraca. A toliko ima uticaja među muškim kolegama da im ponekad dođe kao mirotvorac kada dođe do nekih nesporazuma.

Enesa je završila obuku za zavarivanje u preduzeću GS TMT Travnik pa je sa poslova u štampariji počela za var ivati metalne dijelove i konstrukcije.

Pogledajte priču o Enesi koju je snimio Srećko Stipković.