Život i zdravlje

u rekreativne svrhe

Na izborima u SAD se glasalo o legalizaciji marihuane, neke su to i učinile

04/11/2020

Na izbornim listićima ove godine pojavila su se najmanje 124 zakonska i ustavna pitanja u 32 savezne države i Distriktu Columbia, navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavstava (NCSL)

New Jersey i Arizona izglasali su u utorak legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, a Oregon je odobrio prvu terapijsku upotrebu psilocibina, halucinogene droge poznate kao čarobna gljiva.

Na izbornim listićima ove godine pojavila su se najmanje 124 zakonska i ustavna pitanja u 32 savezne države i Distriktu Columbia, navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavstava (NCSL), prenio je Reuters.

Birači u New Jerseyju i Arizonu odobrili su legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Isto pitanje bilo je na izbornim listićima u Montani i Južnoj Dakoti koje također razmatraju upotrebu droge u medicinske svrhe. Birači Mississipija također su razmatrali legalizaciju medicinske marihuane.

Od 1996. godine 33 savezne države i Distrikt Columbia dozvolili su upotrebu medicinske marihuane, 11 je odobrilo rekreativno korištenje, a 16, uključujući one u kojima je dozvoljena upotreba medicinske marihuane, dekriminalizirali su samo posjedovanje, navodi Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani.

Psilocibin, halucinogen u svom sirovom obliku poznat kao čarobna gljiva, odobrili su birači u Oregonu za terapijsku upotrebu za odrasle. Pristalice Zakona o upotrebi psilocibina pozvali su se na istraživanje koje je otkrilo koristi tog lijeka u liječenju anksioznosti i drugih mentalnih stanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.