Život i zdravlje

Šestosatna operacija

Na KCUS-u urađena prva minimalno-invazivna procedura hirurgije jednjaka u BiH

29/11/2022

Operacija je trajala skoro šest sati, a postoperativni tretman pacijenta protekao je bez komplikacija. Pacijent je nakon devet dana praćenja na Abdominalnoj klinici pušten na kućno liječenje, kazali su članovi hirurškog tima

Na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspješno je urađena prva minimalno – invazivna procedura hirurgije jednjaka u Bosni i Hercegovini. Riječ je o hirurškoj proceduri resekcije jednjaka kod 62-godišnjeg pacijenta, kojem je dijagnosticiran tumor donje trećine jednjaka.

Hirurški tim koji je uradio operaciju činili su: prim. mr. sci Adi Mulabdić, mr. sci.dr. Adnan Kulo, dr. Amina Mehić i dr. Emsad Halilović, uz anesteziologa dr. Amelu Muftić i instrumentare Arnes Memiju i Melinu Šehić.

– Pacijentu je urađena minimalno invazivna ezofagektomija (MIE), u ovom slučaju laparoskopsko – torakoskopsko Ivor Lewis ezofagektomija sa kreiranjem zahtjevnog spoja (anastomoze) jednjaka i želuca u desnom prsištu. Ovo je jedna od kompleksnijih i izrazito sofisticiranih procedura koju ranije nismo bili u mogućnosti raditi u KCUS-u. Operacija je trajala skoro šest sati, a postoperativni tretman pacijenta protekao je bez komplikacija. Pacijent je nakon devet dana praćenja na Abdominalnoj klinici pušten na kućno liječenje – kazali su članovi hirurškog tima.

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS je uvođenjem nove procedure napravila veliki iskorak u hirurškom tretmanu najtežih oboljenja jednjaka. Ranije su bolesnici bili izmještani u zdravstvene ustanove u neku od susjednih zemalja.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović KCUS je u proteklih sedam godina značajno proširio spektar usluga, što je rezultiralo kvalitetnijim liječenjem i povećanjem postotka uspješno izliječenih bolesnika.

– Izvrstan posao su uradili abdominalni hirurzi KCUS-a, uz odličnu podršku kolega anesteziologa i ostalog medicinskog osoblja. Shodno postojećem Planu rada i razvoja KCUS- a u narednom periodu krećemo sa izgradnjom i opremanjem novih prostorija za izmještanje Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju na jednu od etaža Centralnog medicinskog bloka. Realizacijom ovog projekta značajno ćemo unaprijediti uslove liječenja i boravka bolesnika ali i rada svih uposlenika Abdominalne klinike. Ne postoji nijedna klinika u KCUS-u u kojoj nismo značajno unaprijedili uslove liječenja bolesnika i rada uposlenika od početka 2016.godine. Zahvaljujući predanom radu svih ljekara, medicinskog i nemedicinskog osoblja KCUS je danas respektabilna zdravstvena ustanova, u kojoj se liječe bolesnici iz cijele države, ali i iz inostranstva – izjavila je Izetbegović, saopćio je KCUS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.