otvorena manifestacija

Na području Vrela Bosne 112 vrsta ptica

Foto: KJU za zaštićena prirodna područja

“Želja nam da kroz održavanje ovakvih manifestacija informiramo i obično stanovništvo koliko su bitna zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo, odnosno da to nisu obična izletišta već da su to područja koja imaju prirodne i kulturno historijske vrijednosti”

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, od 1. do 5. juna na području Vrela Bosne bit će održana manifestacija “Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo”. Manifestacija je otvorena danas, na području Spomenika prirode “Vrelo Bosne”.

– Danas je zvanično počela manifestacija, koju Ustanova prvi put u svojoj istoriji organizira pod nazivom “Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo”. Želja nam da kroz održavanje ovakvih manifestacija informiramo i obično stanovništvo koliko su bitna zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo, odnosno da to nisu obična izletišta već da su to područja koja imaju prirodne i kulturno historijske vrijednosti – kazao je Feni direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

Naučna istraživanja

Naglasio je da su, s druge strane zaista bitna stručna i naučna istraživanja te monitorinzi koje Ustanova redovno vrši.

Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo će biti obilježeni tako što će studenti s profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i Ornitološko društvo “Naše ptice” vršiti eksperimentalna naučna istraživanja na lokaciji Spomenika prirode “Vrelo Bosne”, uz učestvovanje učenika osnovne i srednje škole. Na taj način će biti obilježen i Svjetski dan zaštite okoliša te predstavljeni rad i istraživački kapaciteti Ustanove i partnerskih institucija.

– Mi smo u suradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom iskoristili priliku da učenike Četvrte gimnazije sa Ilidže aktivno uključimo u ova istraživanja, a krajnji cilj je da se učenica jednostavno približi priroda i sve ono što zapravo posjedujemo u zaštićenim prirodnim područjima – kazao je Jelešković.

Promatranje ptica

U sklopu te manifestacije sutra će na području Spomenika prirode Vrelo Bosne biti organizirano i promatranje ptica.

– Sutra će učenici Prve osnovne škole sa Ilidže sa članovima udruženja “Naše ptice” promatrati ptice na području Spomenika prirode Vrelo Bosne. Bitno nam je da probudimo svijest i ljubav učenika – djece prema prirodi – kazao je Jelešković.

Istakao je da je posljednji monitoring ukazao na prisustvo 112 vrsta ptica na području Vrela Bosne.