“Jedan san”

Na Smetovima počeo zimski susret izviđača Prijedora i Zenice

l_e72855c849686c49c8bd53db6d29910f (1)

Pored partnera, izviđača iz Prijedora, ove su im godine gosti članovi Odreda izviđača “Petar Kočić” iz Bosanskog Broda te OI “Orion” iz Trebinja. Ukupno u kampu sudjeluje 45 djece iz Zenice te 40 iz ova spomenuta tri grada

Savez izviđača Grada Zenica (SIGZ) i Odred izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora zajednički su organizatori 8. interetničkog zimskog volonterskog kampa “Jedan san”, koji je danas počeo na Smetovima iznad Zenice te će trajati do 16. januara.

Kamp je svečano otvorila saradnica za javnu diplomatiju Ambasade SAD-a u BiH Laura Haugen, koja je istakla da su ponosni sponzori ovog kampa koji propagira različitost i saradnju.

-Nama je jako drago što dugi niz godina finansiramo ovaj projekt, a i što možemo da vidimo koliko je uspješan. Djeca borave i rade zajedno, a ovo je jako slično i američkoj tradiciji. Jako nam je drago da su ovdje djeca iz cijele BiH, da se nalaze skupa na jednom mjestu te da im ovakav kamp daje priliku da zajedno rade i uče jedni od drugih – istakla je Haugen.

Planina Kozara, zbog nedostatka kapaciteta, ove zime nije mogla ugostiti zeničke i prijedorske izviđače s njihovim gostima, ali će, kako je najavio predsjednik SIGZ-a Edin Šarić, njihove kolege i partneri iz Prijedora početkom jula biti domaćini ljetnog kampa.

-Odlučili smo se ove godine, računajući da će biti otvorena i Eko kuća na Smetovima, da pomjerimo kamp sa Kozare na Smetove. Međutim, eko kuća još nije završena pa imamo malo tehničkih problema, jer kamp organizujemo na dvije lokacije. Tako je 26 djece smješteno u Domu izviđača, a preostalih 60 u Planinarskom domu ‘Željezara’, zbog čega se zahvaljujemo Planinarskom društvu ‘Željezara’ koji su nam izašli u susret te nam ustupili kapacitete kompletnog doma – kazao je Šarić.

Pored partnera, izviđača iz Prijedora, ove su im godine gosti članovi Odreda izviđača “Petar Kočić” iz Bosanskog Broda te OI “Orion” iz Trebinja. Ukupno u kampu sudjeluje 45 djece iz Zenice te 40 iz ova spomenuta tri grada.

Prvi put učesnica zimskog kampa je i Atina Tomičević iz Bosanskog Broda, koja je tek godinu dana članica OI “Petar Kočić”.

-Prvi sam put u Zenici. Ovdje nam je lijepo, a zadovoljni smo i smještajem i hranom – kazala je Tomičević, koja je učenica šestog razreda osnovne škole.

Organizatori kampa uručili su svečane plakete i zahvalnice Ambasadi SAD-a u BiH, Gradu Zenica te Zeničko-dobojskom kantonu, čija je premijerka Amra Mehmedić svim učesnicima poželjela ugodan boravak svim gostima.

– Ovo su izuzetno lijepe priče koje trebaju da izlaze iz BiH i u tom smislu svima vam želim lijep boravak u Zenici – poručila je Mehmedić, koja je izrazila nadu da će biti novih snježnih padavina te da će se svi ugodno osjećati tokom boravka u Zenici.